Násznép közé csapódott egy bomba, 131-en meghaltak Jemenben


A korábbiaknál közölteknél négyszer több, 131 halálos áldozata van Jemenben a lakodalmat ünneplőket ért, feltehetően a szaúdiak vezette szövetségesek által tévedésből végrehajtott légicsapásnak – közölték helyi kórházi források.

Az eset a Báb-el-Mandeb-szoros közelében, a Vörös-tenger partján fekvő al-Vahga faluban történt. Helyi lakosok szerint két rakéta csapódott be a lakodalmi sátrakba, ahol egy, a húszi lázadókkal szövetkező férfi esküvőjét tartották. Az áldozatokat a makbanai kórházba szállították, és ottani orvosok mondták azt, hogy 131-en haltak meg a légicsapásban. A jemeni biztonsági forrásokra hivatkozó hétfői hírügynökségi jelentések még 28 ember haláláról szóltak.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a szaúdiak vezette koalíció tévedésből mért légicsapás a násznépre, de ezt maguk a szaúdiak határozottan cáfolták. A koalíció szóvivője azt mondta, hogy feltehetően húszi lázadók lőtték ki a rakétákat. Rupert Colville, az ENSZ menekültügyi főbiztosának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy amennyiben igaz, hogy 131-en haltak meg, akkor ez a legsúlyosabb incidens az egy éve tartó jemeni fegyveres viszály kirobbanás óta. Colville elítélte a történteket.

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen. Nemzetközi emberi jogi csoportok megkongatták a vészharangot amiatt, hogy egyre több a civil áldozat. Az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi irodájának adataik szerint a konfliktus kirobbanása óta több mint 4500-an haltak meg Jemenben, és közülük 2355-en a szaúdi légi hadjárat kezdete, március óta.

MTI