Nyemcovról nevezik el Kijevben az orosz nagykövetség utcáját


Utcát neveznek el Kijevben Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról. Az ukrán főváros polgármesterének tájékoztatása szerint a választás arra az utcára esett, ahol Oroszország ukrajnai nagykövetsége székel.

Vitalij Klicsko a városvezetés szándékáról már értesítette is a Németországban élő Zsanna Nyemcovot, a volt ellenzéki aktivista lányát, aki üdvözölte a szándékot, azt pedig különösen helyeselte, hogy éppen azt az utcát, ahol az orosz nagykövetség található.
Borisz Nyemcovot idén február 27-én az esti órákban lőtték le egy hídon a Kreml közvetlen közelében. A hatóságok öt embert tartóztattak le a gyilkossággal kapcsolatban. A fő gyanúsított Zaur Dadajev, az egyik csecsen hadtest korábbi parancsnok-helyettese, aki viszont cáfolja, hogy ő ölte volna meg a politikust.

Az egyértelműen provokatív jellegű utcanév-módosítás már nem az első ilyen eset mostanság. Hasonlóan barátságtalan gesztus volt, hogy Ukrajna betiltotta saját légterének használatát az orosz gépek számára, valamint, hogy támogatja a krími tatárok és a Jobb Szektor által kezdett blokádot a Krím félszigettel.