Putyin elégedett a New York-i látogatással


Putyin fellépett az ENSZ közgyűlésén, de ez csak egy volt számos programja közül – írja Komszomolszkaja Pravda.

A kétoldalú megbeszélései egymást váltották: az ENSZ főtitkára után Raul Castróval, Ruhanival, Irán elnökével, Irak miniszterelnökével és Japán miniszterelnökével is találkozott. Pan Gimun, az ENSZ főtitkára reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok elnökével közös megegyezésre jutnak. A két elnököt maga mellé ültette, és amikor a tribunra ment beszédet mondani, Obama és Putyin kénytelen volt koccintani, pedig néhány órával ezelőtt még egymást kritizálták.

A jég azonban nem tört meg. Hamarosan kiderült, hogy nem lesz semmilyen közös sajtótájékoztató, csak a média előtti kézfogás. A tervek szerint 55 perces megbeszélést tartottak volna, ám ehelyett másfél órán át tanácskoztak. A tárgyalóteremből Obama jött ki elsőként.

“Elégedett a látogatással?” – kérdezte egy újságíró. “Elégedett. Nagyon tartalmas és hasznos volt. Az ilyen eseményeken rengeteg kapcsolat van, amelyek nem formálisak, de nagyon eredményesek. Itt nincs szükség protokollra. Nyíltan lehet tárgyalni a közös vagy globális kérdésekről – válaszolta Putyin.