Stoltenberg: Oroszország elszigetelésének nincs értelme


Oroszország az ENSZ kulcsfontosságú játékosa és a politikai elszigetelésének nincs semmi értelme – idézi Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát a TASZSZ. Elmondása szerint a jelenlegi ukrajnai helyzetnek meghatározó szerepe van a Nyugat és Oroszország között.

„Oroszország és a NATO közötti stratégiai partnerség, amit a hideg háború után sikerült felépíteni, már nincs több. Azonban a hideg háborúhoz való visszatérésről se nincs szó. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja marad és mindig fontos szerepet fog játszani az ENSZ-ben, ezért nincs értelme Oroszország politikai elszigetelésére” – nyilatkozta a főtitkár.

Stoltenberg nem válaszolt az újságírók azon kérdésére, hogy tartani kellene-e Oroszország ukrajnai agressziójától, arra fektetve a hangsúlyt, hogy jelenleg a helyzet pozitív aspektusaira figyelnek. „A tűzszünetet betartják. Újabb próbálkozások születnek a minszki egyezmények teljes életre keltésére. Ezektől függetlenül megmarad a bizonytalanság és még hosszú út áll előttünk” – mondta a norvég kormány korábbi feje.

Stoltenberg felhívta a figyelmet arra, hogy a világközösségnek meg kellene próbálni politikai úton megoldani a szíriai helyzetet. „A szíriai helyzet eléggé bonyolult és korai lenne nyilatkozni Oroszország valós terveiről. Felkérem Oroszországot, hogy a jelenlétét pozitív úton használja és üdvözlöm Oroszország és az Egyesült Államok vezetőinek találkozóját, ahol a szíriai kérdésről fognak tárgyalni” – nyilatkozta Stoltenberg hangsúlyozva, hogy a két világhatalomnak az építőjellegű együttműködést kellene megvitatni, hogy elkerüljék a feszültségnövekedést az orosz katonai jelenlét miatt.

„Ha Oroszország támogatni akarja Aszadot, akkor ezt nem lehet konstruktív döntésnek tekinteni. Amennyiben Oroszország csatlakozik a nemzetközi koalíció harcához az Iszlám Állam ellen, akkor az ő részéről ez egy konstruktív hozzájárulás lenne” – mondta a NATO főtitkárja.