Tízszeresére nőtt a magyar állampolgárságukat elveszítő honosítottak száma


Idén már több mint félszáz alkalommal vonta vissza eredetileg szerb és ukrán emberek magyar állampolgárságát a köztársasági elnök, mivel az érintettek nem voltak jogosultak a honosításra. Ezzel együtt az állampolgársági ügyekkel összefüggő közokirat-hamisítások száma is jelentősen, a tavalyihoz képest az ötszörösére nőtt.

Több mint tízszeresére nőtt idén a magyar állampolgárságukat elveszítő honosítottak száma a Belügyminisztérium adatai szerint – írja a Magyar Nemzet.

Tavaly összesen négyszer, 2013-ban pedig csupán egy alkalommal fordult elő ilyen eset, míg most 53-nál tartunk. A tárca a lap kérdésére azt is elárulta, hogy az érintettek elsősorban szerbek és ukránok, akik a Dél- és az Észak-alföld régióban szereztek állampolgárságot.

A visszavonásokat az állampolgársági törvény 4. és 9. szakaszának megszegésével indokolta a belügyi tárca. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezők egy része például elhallgatta rovott múltját, az ellene folyamatban lévő büntetőeljárás tényét, míg mások a személyes körülményeikre vonatkozóan állítottak valótlanságot: esetleg nincs is magyar felmenőjük, és a nyelvet sem beszélik.

Ha valaki gyanúba keveredik, az esetet kivizsgálják, majd Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára Áder János köztársasági elnök dönt az állampolgárság visszavonásáról. A határozatot a Magyar Közlönyben hirdetik ki – a cikk teljes egészében a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

További cikkeink a témában ITT.