Az oroszok nem is akarják annyira Donyecket és Luganszkot


Az oroszok szerint továbbra is támogatni kell a Donyecki és Luganszki Népköztársaság lakóit, de az Orosz Szövetségbe csak 16 százalékuk kész befogadni őket – írja a TASZSZ az Orosz Közvélemény Kutató Központ felmérésére hivatkozva.

„Arról, hogy a donbásszi felkelők között több orosz önkéntes van, mint ukrán, idén sokkal gyakrabban beszélnek mint tavaly: ha 2014 júliusában csak az öt százalékuk gondolta ezt, akkor 2015-ben a válaszadók 15 százaléka. A megkérdezettek többsége mégis azt gondolja, hogy a DNR és LNR fegyveres egységeiben többségben vannak azok az emberek, akik más régiókból és ukrán megyékből származnak. 2014 júliusában 88 százalékuk gondolta így” – olvasható a felmérésben.

A megkérdezett oroszok harmada úgy gondolja, hogy Oroszországnak semlegesnek kellene maradnia, 26 százalékuk pedig azt, hogy el kellene ismerni a köztársaságok függetlenségét. A felmérésben részt vettek 74 százaléka biztos abban, hogy Oroszországnak érdeke a békés tárgyalások folytatása és a konfliktushelyzet jegelése, még ha bizonyos pénzügyi engedményeket is kell tenni. A válaszadók tíz százaléka szerint a végsőkig kellene harcolni. Egyben az oroszok több mint kétharmada (73 százalék) úgy gondolja, hogy Donbássz humanitárius megsegítését folytatni kell. Az élelmiszer és gyógyszerszállítmányok felfüggesztését 19 százalékuk támogatja.

A felmérést 2015. szeptember 5. és 6. között végezték Oroszország 46 megyéjében és régiójában 132 településen megkérdezve 1600 orosz állampolgárt. A statisztikai hibalehetőség 3,5 százalék.