Az ukrán kormány felére csökkenti a lakossági gáz árát a téli fűtési szezon idejére, de…


Az ukrán kormány jóváhagyta a lakossági gázfogyasztás minimális díjának mértékét a téli fűtési szezon idejére – közölte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kabinet szerdai kijevi ülésén.

Eszerint kétszáz köbméter havi fogyasztásig a piaci ár felét kell a lakosoknak megfizetniük. Jacenyuk kifejtette, hogy a gáz piaci ára jelenleg ezer köbméterenként 7188 hrivnya,  de a lakosságnak ezért csak ezer köbméterenkénti 3600 hrivnyás árat kell majd fizetnie a fűtési szezon alatt, azaz október 1. és április 30. között.

Eszerint kétszáz köbméter 720 hrivnyába fog kerülni. Ez a kedvezmény ugyanakkor csak azoknak jár, akik gázzal fűtenek, és a havi 200 köbméter fölötti részért már piaci árat kell a lakosoknak fizetniük. Piaci árat kell fizetniük azoknak is, akik csak főzésre használnak gázt.
A kormányfő közölte, hogy az árkülönbséget az állam dotálja a költségvetésből. Biztosított afelől, hogy lesz erre fedezet a büdzsében. Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás szerint április 1-jén jelentősen, a korábbi 3,3-szorosára emelték Ukrajnában a gáz árát. Az IMF ugyanis a hitelprogram felújításának egyik feltételéül szabta Ukrajnának, hogy emelje a lakossági gázfogyasztás díját a piaci szintre.

mti