Civilek tüntettek az ukrán pilóta nőért Budapesten


A Külügyminisztériumnál tüntettek hétfőn Magyarországon élő ukránok, valamint az ukrán külügyminisztérium munkatársai – írja a VS.

Nagyija Szavcsenko gépét ukrán terület felett lőtték le, de felkelők ejtették fogságba és Oroszországba vitték, ahol azzal vádolják, hogy részes két orosz újságíró halálában. A demonstráció nem a magyar külügynek szólt, csak a tárca épülete előtt van a Tarasz Sevcsenko tér, amit az ukránok egyik legnagyobb, XIX. században élt költőjéről neveztek el.

Az ukrán katonanőt az orosz ügyészek azzal vádolják, hogy tettestárs a 2014 júniusában két orosz újságíró és több civil ellen Kelet-Ukrajnában elkövetett “szándékos emberölésben”, amiért akár 25 évi börtönnel is büntethető.

Nagyija Szavcsenko kijelentette, hogy miután egy hétig fogva tartották a lázadók kezén lévő kelet-ukrajnai Luganszkban, orosz akcentussal beszélő ismeretlen férfiak átvitték a határon. Mint mondta, a maszkos fegyveresek egy voronyezsi szállodába szállították, ahol egy hétig őrizték, mielőtt hivatalosan vádat emeltek ellene. Azt is hangoztatta, hogy a kihallgatásakor pisztolyt fogtak rá.

Szavcsenko elmondta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, mielőtt becsapódtak az aknák.

Az orosz ügyészek tagadták, hogy átcsempészték volna a pilótanőt a határon. Kitartottak amellett, hogy Szavcsenko megszökött Luhanszkból, és Oroszországba szökött át, hogy ott terrorcselekményeket kövessen el.

Közben Kijevben kedden megkezdődött annak a két orosz katonának a pere, akiket májusban fogtak el a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területen.

mti/vs/karpathir