Elkészült az FIA 2016-os versenynaptára – új időpontban a Magyar Nagydíj!

Start of the race
26.07.2015. Formula 1 World Championship, Rd 10, Hungarian Grand Prix, Budapest, Hungary, Race Day.
- www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Charniaux / XPB Images

Az FIA Motorsport Világtanácsa közzétette hivatalos 2016-as Forma–1-es versenynaptárát, melyből kiderül, az előzetes tervekkel ellentétben mégis márciusban kezdődik a jövő évi bajnokság, s változott a Magyar Nagydíj időpontja is!

Még idén júliusban látott napvilágot a következő szezon első előzetes naptártervezete, mely sokakat megdöbbentve április első hétvégéjére tette az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat. A rendkívül sűrű és elsősorban logisztikai szempontok mentén megalkotott programot aztán számos kritika érte: a késői kezdés miatt le kellett volna rövidíteni a négyhetes nyári szünetet, később három egymást követő hétvégén is futamot rendeztek volna.

A mai napon azonban ülésezett az FIA Motorsport Világtanácsa, mely ratifikálta a 2016-os naptártervezetet. Kiderült, hogy az Ausztrál Nagydíjat március 20-án rendezik, s a júliusi változathoz képest összesen nyolc módosítást hajtottak végre a programban. Többek között a Magyar Nagydíj dátuma és helyzete is módosult – ezzel csináltak helyet a háromhetes szünetnek: futamunkat július 24-ére tették, ám ezúttal a megszokottól eltérően a Német Nagydíj elé. Azaz az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben ezúttal nem tőlünk vonul vakációra a mezőny, hanem a futamunk után egyből Hockenheim felé veszi az irányt.

Új futamként debütál Baku, amely a mostani terv szerint június 19-én adhat otthont az Európa Nagydíjnak, ám mivel ezen a hétvégén rendezik a Le Mans-i 24 órás versenyt is, az FIA megcsillagozta e futamot, s előrevetítette, igyekszenek elkerülni az ütközést. Szocsi az eddigi őszi időpontról tavaszra került át, Malajzia pedig október első vasárnapján rendezi futamát – miközben a következő hétvégén már a Moto GP mezőnyét látja majd vendégül.

A mostani versenynaptár ugyan már hivatalosnak tekinthető, továbbra sem számít véglegesnek.Így fest a 2016-os versenynaptár az Auto Motor und Sport információi szerint:

március 20. – Ausztrál Nagydíj (Melbourne)
április 3. – Bahreini Nagydíj (Szahír)
április 17. – Kínai Nagydíj (Sanghaj)
május 1. – Orosz Nagydíj (Szocsi)
május 15. – Spanyol Nagydíj (Barcelona)
május 29. – Monacói Nagydíj (Monte-Carlo)
június 12. – Kanadai Nagydíj (Montréal)
június 19. – Európa Nagydíj (Azerbajdzsán, Baku)*
július 3. – Osztrák Nagydíj (Spielberg)
július 10. – Brit Nagydíj (Silverstone)
július 24. – Magyar Nagydíj (Hungaroring)
július 31. – Német Nagydíj (Hockenheim)
augusztus 28. – Belga Nagydíj (Spa-Francorchamps)
szeptember 4. – Olasz Nagydíj (Monza)
szeptember 18. – Szingapúri Nagydíj (Marina Bay)
október 2. – Maláj Nagydíj (Sepang)
október 9. – Japán Nagydíj (Szuzuka)
október 23. – Amerikai Nagydíj (Austin)
november 6. – Mexikói Nagydíj (Mexikóváros)
november 13. – Brazil Nagydíj (Interlagos)
november 27. – Abu-dzabi Nagydíj (Jasz Marina)
*ütközés Le Mans-nal, még várható változás

forrás: telesport.hu