Megállapodtak a 100 mm kalibernél kisebb nehézfegyverek kivonásáról


Az ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport minszki ülésén aláírták a 100 mm kalibernél kisebb fegyverek kivonásáról szóló megállapodást – közölte a háromoldalú, orosz-ukrán-EBESZ összekötő csoportban Kijevet képviselő Leonid Kucsma volt ukrán államfő sajtószolgálata.

A beszámolóból kiderül, hogy ukrán részről Leonid Kucsma, orosz részről Azamat Kulmuhametov, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kontaktcsoportbeli képviselője Martin Seidick látta el kézjegyével a megállapodást.
A kontaktcsoport tagjai bíznak abban, hogy az egyezményt Olekszandr Zharcsenko a DNR,  és Igor Plotnickij  az LNR elnöke is megerősíti. Ukrajna ugyanakkor azt követeli a felkelőktől, hogy azonnal és feltétel nélküli teljesítsék a megállapodásban foglaltakat, amely a korábbi minszki tűzszüneti megállapodás szerves részét képezi.

Azt tudni kell, hogy csak a kontaktcsoport folytat tárgyalásokat, illetve köt megállapodásokat a kelet-ukrajnai felkelők képviselőivel, Kijev ugyanis közvetlenül nem tárgyal az általa terroristáknak minősített lázadókkal. Moszkva pedig ragaszkodik ahhoz, hogy nem résztvevője a kelet-ukrajnai válságnak, csak “segít” rendezni azt.