Oroszország bombázni kezdett Szíriában


Az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin kérésére szerdán hozzájárult az orosz hadsereg külföldön történő bevetéséhez, lehetővé téve az orosz légierő részvételét az Iszlám Állam ellen.

Oroszország a jelek szerint légicsapásokat kezdett Szíriában, az orosz hadsereg a nyugat-szíriai Homsz város közelében lévő célpontokat támadott – közölte szerdán egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai illetékes a Reuters brit hírügynökséggel.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy Moszkva egy órával a légitámadás megindítása előtt értesítette Washingtont, további részleteket azonban nem árult el. A közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) egyelőre nem kommentálta az orosz légicsapásokról szóló hírt.

“A műveletek katonai célja a szíriai kormánycsapatok támogatása az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) elleni támadásaiban” – mondta. Idézte egyben Putyin elnököt, hogy a szárazföldön orosz csapatokat nem vetnek be. A szíriai elnök hivatala is megerősítette az orosz katonai segítségkérés tényét. Az államfő sajtóirodája által kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy “a Szíriának nyújtott orosz katonai segítség a szíriai állam kérésére történt és történik”.

mti