Bocskor Andrea is tiltakozik a választási körzetek kialakítása miatt


Az október 25-én esedékes helyhatósági választások körzeteinek kialakítása miatt, közleményben tiltakozik Bocskor Andrea a Fidesz-KDNP kárpátaljai képviselője.

A közlemény szerint,

a képviselő asszony és a Fidesz-KDNP képviselőcsoport felháborodását és tiltakozását fejezi ki az ukrán Központi Választási Bizottság ismételten diszkriminatív és jogsértő döntése ellen, mely úgy alakította ki a választási körzeteket Ukrajna egyetlen magyar többségű járásában, hogy megakadályozza a Kárpátalja lakosságának 12%-át kitevő magyarság képviselőinek bejutását a megyei tanácsba.

Bocskor Andrea szerint, a hasonló, nemzetiségi szempontokat hátrányosan érintő döntések ellentétesek az Ukrajna által felvállalt nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel, az ukrán Alkotmány és az ukrán törvények szellemével, a meghirdetett decentralizációs reformfolyamat elvi normáival.

Az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására az Európai Parlament több Fidesz-KDNP és Európai Néppárti képviselője Bocskor Andrea kezdeményezésére már felszólította az ukrán vezetést.

Mindezek fényében elmondható, hogy az ukrán állam többszörösen figyelmen kívül hagyta a nemzeti kisebbségek jogait, ami rossz fényt vet az ukrán demokráciára, a közelgő választások tisztaságára, Ukrajna nemzetközi megítélésére – zárja közleményét Bocskor Andrea.