EBESZ: A DNR/LNR és Kijev megállapodásának el kell hoznia a békét


Az EBESZ üdvözli a fegyverkivonásról elért megállapodást, amelyet Kijev a donbásszi köztársaságokkal kötött és azt várja, hogy azok elhozzák a békét – írja a Vesztyi.

Erről Ivica Dacic, Szerbia külügyminisztere és az EBESZ vezetője nyilatkozott. „A mai megállapodások jó példái annak, hogy a felek hajlandóak folytatni a békés rendezés folyamatát, amely egyetlen módja a célok elérésének, és amiben mindannyian hiszünk – a békéhez való visszatérést” – mondta Dacic. Szavai szerint az utóbbi hónap fegyverszüneti magatartása megerősíti a béketörekvéseket.

„Eljött az ideje, hogy megerősítsük a bizalmat és a helyzet politikai, gazdasági és humanitárius intézkedések gyorsított végrehajtását. Mindent meg kell tennünk, hogy tartsuk a tempót, beindítsuk a politikai folyamatokat és más lépéseket tegyünk a minszki megállapodás végrehajtásához” – mondta Dacic.

Közben a DNR vezetője is jóváhagyta a 100 mm kalibernél kisebb nehézfegyverek kivonását. Az új egyezmény szerint előbb a páncélos harckocsikat vonják vissza. Erre 15 napot adtak. Aztán majd a 100 mm kalibernél kisebb tüzérségi fegyvereket és aknavetőket. Erre 24 nap áll rendelkezésre. Mindkét oldalon legalább 15 kilométer távolságra kell visszavonni őket. A fegyverkivonásokat északon kezdik az LNR határán, aztán pedig délen a DNR területén. Az egész folyamat 41 napot vesz igénybe.

“Véleményem szerint ez jelentheti a háború végét. A megállapodás nyomán létrejön egy 30 kilométeres fegyvermentes övezet, azaz mindkét fél 15-15 kilométerre vonja vissza a haditechnikai eszközeit. Ilyen távolságból igen nehéz lesz egymást lőni” – idézte Pusilint a DNR honlapja.