Emlékhelyet avattak a kárpátaljai zsidók IzraelbenA Kárpátaljáról elszármazott zsidók emlékhelyet avattak Izraelben közösségük emlékezetének megőrzésére szerdán.

zsidok

Az emlékhely ünnepélyes átadására több száz kárpátaljai zsidó gyűlt össze egész Izraelből az ország közepén lévő ben-semeni erdőben. Több városból buszokon szállították a helyszínre a közösség tagjait, akiknek többsége a hetvenes évek elején vándorolt ki a Szovjetunióból Izraelbe, és ma már nyugdíjaskorú.

Az emlékhelyen egy táblán Kárpátalja térképe, az egykori jelentősebb zsinagógák képe, a tábla másik oldalán pedig a nagy múltú zsidó közösségek nevei találhatóak meg magyarul és angolul, megjelölve második világháború előtti létszámukat is. A tábla mellett létrehoztak egy kőpados erdei pihenőt, s mellette elhelyezték a holokauszt áldozatainak emlékkövét.

Az ünnepségen héber nyelven beszédet mondott Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete, valamint Genagyij Nadolenko ukrán nagykövet. Mindketten üdvözölték a kezdeményezést és méltatták az Izraelben élő kárpátaljaiak hagyományőrző tevékenységét.

Jichák Klein, a kárpátaljaiak szövetségének elnöke a térség zsidóságának négyszáz éves történelméről beszélt, valamint az utolsó, szinte teljes mértékben kivándorolt kárpátaljai zsidó nemzedékről. Felidézte a holokausztot túlélt szüleik sorsát és eszmei örökségét, s hangsúlyozta a múlt megismerésének és átadásának fontosságát.

mti