Emlékhelyet avattak a kárpátaljai zsidók Izraelben


A Kárpátaljáról elszármazott zsidók emlékhelyet avattak Izraelben közösségük emlékezetének megőrzésére szerdán.

Az emlékhely ünnepélyes átadására több száz kárpátaljai zsidó gyűlt össze egész Izraelből az ország közepén lévő ben-semeni erdőben. Több városból buszokon szállították a helyszínre a közösség tagjait, akiknek többsége a hetvenes évek elején vándorolt ki a Szovjetunióból Izraelbe, és ma már nyugdíjaskorú.

Az emlékhelyen egy táblán Kárpátalja térképe, az egykori jelentősebb zsinagógák képe, a tábla másik oldalán pedig a nagy múltú zsidó közösségek nevei találhatóak meg magyarul és angolul, megjelölve második világháború előtti létszámukat is. A tábla mellett létrehoztak egy kőpados erdei pihenőt, s mellette elhelyezték a holokauszt áldozatainak emlékkövét.

Az ünnepségen héber nyelven beszédet mondott Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete, valamint Genagyij Nadolenko ukrán nagykövet. Mindketten üdvözölték a kezdeményezést és méltatták az Izraelben élő kárpátaljaiak hagyományőrző tevékenységét.

Jichák Klein, a kárpátaljaiak szövetségének elnöke a térség zsidóságának négyszáz éves történelméről beszélt, valamint az utolsó, szinte teljes mértékben kivándorolt kárpátaljai zsidó nemzedékről. Felidézte a holokausztot túlélt szüleik sorsát és eszmei örökségét, s hangsúlyozta a múlt megismerésének és átadásának fontosságát.

mti