Kelet-Ukrajna: véget ért a háború?


A fegyverek kivonásáról szóló megállapodás a kelet-ukrajnai háború befejezését jelentheti – jelentette az ukrán elnöki adminisztráció.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője, úgy fogalmazott, hogy a 100 mm kalibernél kisebb fegyverek kivonása a front mentén kijelölt 30 kilométer széles úgynevezett ütközőzónából az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek felügyeletével zajlik majd.

Liszenko ugyanakkor hozzáfűzte a háború, csak akkor érhet véget ha valamennyi áldozat megkapja a végtisztességet. A szóvivő megjegyezte, hogy reményei szerint a lázadók rendszertelen támadásai többé nem ismétlődik meg. Csütörtöktől megkezdődött a visszaszámlálás a 100 mm kalibernél kisebb fegyverek kivonásáig, mely két napos fegyverszünetet követően veszi kezdetét.

Ahogy arról korábban mér beszámoltunk, az EBESZ, Oroszország és Ukrajna képviselői kedd éjjel a fehérorosz fővárosban közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy aláírták a 100 mm kalibernél kisebb fegyverzetkivonásról szóló dokumentumot. Az egyezményt Olekszandr Zharcsenko a Luganszki Népi Köztársaság (LNR) elnöke is megerősítette. A donyecki felkelőket képviselő Denisz Pusilin szerdán kifejezte, hogy a megállapodás aláírásával gyakorlatilag véget ér a háború.