Orosz lap Kárpátalja visszacsatolását vizionálja


A magyarok, a csehek és a lengyelek Ukrajnához csatolt földjeik visszaszerzésére irányuló törekvésekkel állhatnak elő – írta a Nezaviszimaja Gazeta.

A orosz lap internetes kiadása emlékeztet arra, hogy Kárpátalján magyar nemzetiségű lakosai közül 93 ezer élve a lehetőséggel igényeltek magyar állampolgárságot. A cikk kitér arra is, hogy a határon túli magyarok pénzügyi támogatásával a Bethen Gábor Alap foglalkozik, mely idén 17,6 milliárd forint támogatást folyósít.

„Magyarország nem fog harcolni Ukrajnával Bukovináért, de – Oroszország közbenjárásával – a Nemzetközi Bíróság az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) elsődleges bírói szerve révén visszaszerezheti elvesztett területeit” – írja a Nezaviszimaja Gazeta. Az újság azt sem zárja ki, hogy más Uniós országok is jogosnak vélt területigényekkel állhatnak elő.

„Európában felidézhetik a Podkarpatszka Ruszt (Kárpátaljai Ruszt), amit 1945. június 29-én Eduárd Benes, a Csehszlovák köztársaság elnöke adományozott Ukrajnának, amikor az orosz megszállók már az országában voltak. Hét lengyel település leszármazottai is visszaigényelhetik földjeiket, amiket 1951-ben vettek el Lengyelországtól. Ha a nyugat-ukrajnai régiók lakosai nagyon akarnák végeredményben minden egyes olyan területet visszacsatolhatnának, amit Sztálin elvett Európától és Ukrajnának adott” – fogalmaz a kiadvány.

A napokban megjelent az ukrán sajtóban egy cikk, miszerint Viktor Baloga tervei között is szerepelhet Kárpátalja autonómiájának kikiáltása. Erről ITT olvashat.