Putyin: Ukrajnának 3 milliárd dollárt kell fizetnie


Az orosz államfő tegnap tudatosította Kijevvel, hogy 3 milliárd dollárba kerül a téli időszakra a földgáz ára, amelyet Ukrajna a Gazpromtól vásárolhat meg.

Lehet, hogy Ukrajna 500 millió dollárt akar fizetni az orosz földgázért, de a téli időszakra összesen 3 milliárdba kerül az üzlet – jelentette ki, Kijevnek üzenve, Vlagyimir Putyin szerdán az orosz miniszterekkel folytatott tanácskozáson. Az orosz államfő egyben jelezte, egyelőre azt az 500 millió dollárt sem utalta át Ukrajna, amennyit a napokban a jelzett.

Bár aláírták az október 1. – március 30. közötti két negyedévre szóló elvi megállapodást a szállításról Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság között, szeptember 30-án még nem szignálta a tényleges adás-vételi dokumentumot a Gazprom és az ukrán Naftogaz.

Az ukrán energetikai miniszter kedden azt mondta, hogy erre legkésőbb október első napjaiban sor kerül. Ukrajna jelezte: 2 milliárd köbméter földgázt vásárol a Gazpromtól. Kijev július 1-je óta nem rendelt orosz földgázt, mert az árat magasnak tartotta.

mti