Földomlás Aknaszlatinán


Újabb karsztomlás történt Aknaszlatinán, a 8-as számú sóbánya közelében és a tavaszi beomlás szomszédságában egy óriási kráter keletkezett. A folyamatos földcsuszamlások régóta veszélyeztetik a település jövőjét.

Idén április 16-án egy helyi család művelte itt a földjét, csakhogy másnap, amikor visszamentek egy 60-szor 40 méteres átmérőjű, 30 méternyi mély kráter fogadta őket – emlékeztek vissza a helyiek a tavaszi omlásra. Akkor egy bányász azt feltételezte, hogy a 8-as számú sóbánya 7-es kamra omlott be.

Beszámolók szerint a mostani omlás közvetlenül az áprilisban keletkezett kráter közvetlen közelében történt. Szakemberek szerint ezalatt a terület alatt nem végeztek kitermelést, így azt feltételezik, hogy a bányába betört karsztvizek mosta ki a talajt. Szerencsére senki sem sérült meg. A helyszínt körbekerítették és figyelmeztető táblákat helyeztek ki.
A földcsuszamlások, omlások 2004 novemberétől szaporodtak el az aknaszlatinai sóbányában. A talajvíz egyre gyorsabb ütemben árasztja el a bányajáratokat, s fokozatosan mennek tönkre a felszíni építmények is.