Berlinben már vitáznak


Elkezdődött a Bundestagban a menekültügyi rendszer átalakításának vitája, a tervek szerint a német törvényhozás két háza október 16-ig dönt a szövetségi kormány előterjesztéseiről, és az új szabályok november elsején életbe lépnek.

Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte, hogy „bátorság, türelem és kitartás”, és „nagyvonalú, okos és kemény” politikai döntések kellenek a helyzet kezeléséhez, amelynek súlyosságát mutatja, hogy évtizedek óta nem érkezett az országba olyan sok menedékkérő egy hónap alatt, mint szeptemberben. A tárcavezető a törvények betartására szólította fel a menedékkérőket. Hangsúlyozta: a helyes magatartás része, hogy mindenki „megmondja a hatóságoknak az igazi nevét, senki nem verekszik, és mindenki tisztelettel viszonyul másokhoz, nemtől, vallástól függetlenül”. A szigorításokról szólva aláhúzta, indokolt megvonni a juttatásokat az elutasított és az ország elhagyására kötelezett menedékkérőktől, és elkerülhetetlenül szükséges a biztonságos országok közé sorolni Albániát, Koszovót és Montenegrót. Németországban legutóbb tavaly szeptemberben alakították át a menekültügyi rendszert, egyebek mellett a biztonságos származási országok közé sorolták Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Szerbiát.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter a zöldhatár védelmének szükségességéről beszélt, s a kerítés építését sem zárta ki. Horst Seehofer tartományi miniszterelnök ugyanakkor közölte: ha Bajorországon múlik, nem lesz kerítés a német határon.