Gázár: még nem világos, mindenkinek jár-e a kedvezmény?


Tegnaptól, azaz október elsejétől a téli árszabás van érvényben a gázt fogyasztó háztartások számára. Ennek értelmében 200 köbméteres határig csak a tarifa felét, köbméterenként 3 hrivnya 60 kopijkát kell fizetni. Az ennél nagyobb fogyasztást már 7 hrivnya 18 kopijkás árom számfejtik. Májustól októberig kizárólag ez a magasabb tarifa van érvényben.

Az ukrán kormány jóváhagyta a lakossági gázfogyasztás minimális díjának mértékét a téli fűtési szezon idejére – közölte a minap Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kabinet ülésén. Eszerint kétszáz köbméter havi fogyasztásig a piaci ár felét kell a lakosoknak megfizetniük. Jacenyuk kifejtette, hogy a gáz piaci ára jelenleg ezer köbméterenként 7188 hrivnya, de a lakosságnak ezért csak ezer köbméterenkénti 3600 hrivnyás árat kell majd fizetnie a fűtési szezon alatt, azaz október 1. és április 30. között. Eszerint kétszáz köbméter 720 hrivnyába fog kerülni. A kormányfő közölte, hogy az árkülönbséget az állam dotálja a költségvetésből. Biztosított afelől, hogy lesz erre fedezet a büdzsében.

Azt viszont nem tisztázta sem ő, sem a gázszolgáltató, hogy ez kedvezményes tarifa mindenkinek jár-e kivétel nélkül. Jacenyuk szavaiból úgy tűnt, mindenkinek jár a kedvezmény, de pontosan nem tisztázta ő sem. A kérdés azért adódik, mert amikor májustól többszörösére emelték a gáz árát, azt mondta a szolgáltató, hogy a téli fűtési idényben csak azokat illeti meg a kétszáz köbméterig terjedő olcsóbb ár, akiknek a gázkazánja hivatalosan is be van regisztrálva náluk. Csak Ungváron több ezer olyan háztartás van, amelyiknél nincs, megyeszerte pedig ez a szám több tízezer lehet.