Határnyitás: Nagyhódoson már elkezdték a megvalósítást


Az elmúlt években sokat hallani arról, hogy határátkelőhely nyílhat Nagyhódos és Nagypalád között. A magyar fél már konkrét előkészítési feladatokat is tett a közúti határátkelőhely tervezése céljából.

A tervezett építési beruházásból a tervezési munka első része, a környezetvédelmi engedélyeztetés, vázlattervek és értékbecslési dokumentáció elkészítése valósult meg.

Magyarország és Ukrajna miniszterelnöke által 2013. március 28-án aláírt szándéknyilatkozat – a magyar-ukrán államhatár közúti határátkelőhelyeinek átfogó fejlesztéséről – tartalmazza Nagyhódos-Nagypalád közúti határátkelőhely létesítését.

A Nagyhódos-Nagypalád között közúti határátkelőhely létesítéséről és az ehhez kapcsolódó egyéb feladatokról szóló 1075/2014. (II. 19.) Korm. határozattal Magyarország Kormánya kinyilvánította egyetértését a határátkelőhely létesítésével kapcsolatosan, illetve felhívta valamennyi illetékes minisztert az annak megnyitásával kapcsolatos feladatok végrehajtására.

Nagyhódos közúti határátkelőhely létesítése, megnyitása a helyi lakosok mindennapjait könnyítheti, hiszen egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a csengeri és a garbolci kis térség lakossága és a vele szemközti ukrán terület (elsősorban a Túrháti települések és azon belül Nagyhódos és Fertősalmás falvak) lakosságának – családi, kulturális, társadalmi, önkormányzati stb. –kapcsolattartását. A település lakóinak jelenleg 40 kilométeres kerülőutat kell megtenniük ahhoz, hogy az amúgy egymással szomszédos településre átutazhassanak.

A projekt hatásaként az ukrán határszakaszon lévő határátkelőhelyek kihasználtsága arányosabbá válhat, és a szomszédos határátkelőhelyek tehermentesítéséhez is hozzájárul a létesítés, hiszen alternatív útvonalat biztosíthat az utazóközönség számára.

Nagyhódos-Nagypalád a határátkelőhely létesítéséhez szükséges előkészítése, előzetes vizsgálati dokumentáció (környezetvédelmi engedélyeztetés), vázlattervek és értékbecslési dokumentáció elkészítése valósult meg.

A vázlattervek az alapját képezik az Európai Unió 2014–2020-as pénzügyi periódusában szereplő Belső Biztonsági Alap keretében benyújtott pályázati javaslatnak, amely a beruházás további elemeinek – az engedélyezési tervek elkészítése, az építési engedélyezés, a kiviteli tervek elkészítése, valamint a kivitelezés – megvalósítását célozza.