Moszkva csak trükközik?


Egyes szakértők szerint részben az a megfontolás állhat Oroszország szíriai beavatkozása mögött, hogy a Nyugat végül engedményekre fog kényszerülni Ukrajna ügyében, ha Moszkva megkerülhetetlen szereplőjévé válik a közel-keleti országban zajló belháború rendezésének – olvasható a Reuters friss elemzésében.

Bár Damaszkusz mintegy 3000 kilométerre fekszik Kijevtől, a két főváros Vlagyimir Putyin orosz elnök számára ugyanazon háború két frontját jelenti, a háborúét, amelynek fő célja, hogy megakadályozzák Ukrajna európai integrációját – mondták nyugati diplomaták a brit hírügynökségnek.

Nyilvánosan egyetlen illetékes sem vont párhuzamot eddig Oroszország ukrajnai és szíriai beavatkozása között, bizalmasan azonban több magas rangú EU- és NATO-diplomata elmondta, úgy gondolják, hogy az orosz vezetés a szíriai légicsapások megkezdésével nyomást próbál gyakorolni a nyugati hatalmakra annak érdekében, hogy azok hallgatólagosan elfogadják a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget tavalyi annektálását és fokozatosan feloldják a Moszkva elleni szankciókat.

A Kreml közlése szerint az orosz légierő “jól ismert” terrorszervezetek állásait támadja Szíriában. A légicsapások ugyanakkor egyértelműen orosz érdekeket szolgálnak: a hadsereg egyszerre segíti a Putyin támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket és védi a nyugat-szíriai Tartúsz kikötővárosában Oroszország által működtetett haditengerészeti támaszpontot. A tartúszi hadikikötő jól kiegészíti az orosz haditengerészet fekete-tengeri kijutását lehetővé tévő, a bekebelezett Krím félszigeten található szevasztopoli támaszpontot.

A Reuters által megkérdezettek többsége azon véleményének adott hangot, hogy Vlagyimir Putyin nélkülözhetetlen tényezővé kíván válni a nyugati államok számára, miközben védelmet nyújt szövetségesének, az Aszad-rezsimnek. “Putyin engedményeket próbál kicsikarni a szíriai beavatkozásával, rá akarja venni a Nyugatot, hogy ne beszéljen a Krímről, törölje el a szankciókat és fogadja el a konfliktus befagyását Kelet-Ukrajnában” – vélekedett egy uniós illetékes.

Brüsszelben és Kijevben többen úgy gondolják, nem véletlen, hogy a szíriai orosz légicsapások megkezdésével párhuzamosan látványosan csillapodott az erőszak Kelet-Ukrajnában. A nyugati hatalmak és az ukrán kormány a kelet-ukrajnai oroszbarátok támogatásával vádolják Oroszországot, a Kreml azonban ezt tagadja.

Forrás: MTI