Ukrajna helyett Szíria a téma


Eredetileg a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről tárgyalt volna Párizsban Vlagyimir Putyin orosz elnök. Vendéglátója, Francois Hollande államfő azonban most a szíriai orosz légicsapásokról faggatja – közben az orosz légierő már második napja folytat bevetéseket, Irán pedig katonákat küldhet Szíriába.

Moszkva ellentmondó üzeneteket küld arról, hogy mik is a céljai Szíriában. Az orosz légicsapások második napján azt mondta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet támadja és öt dzsihádista célpontot semmisített meg Idlib tartományban.

Korábban orosz illetékesek párhuzamot vontak a Bassár al-Aszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzéki iszlámista erők és a brutalitásáról ismert Iszlám Állam között. A szíriai kormány megfogalmazását követve terroristáknak nevezték az egymással is harcoló csoportokat.

“Ha úgy viselkedik, mint egy terrorista, úgy jár, mint egy terrorista, úgy harcol, mint egy terrorista, akkor terrorista, nem?” – tette fel a kérdést Szergej Lavrov külügyminiszter aki elismerte, hogy nemcsak az Iszlám Állam volt célpont.

Viszont ahogy fogalmazott, ők ugyanazokat az erőket támadják, mint Amerika, köztük az Al-Kaidához kötődő, a kormánnyal és az Iszlám Állammal is szembenálló Al-Nuszra Frontot.

John McCain amerikai szenátor szerint a CIA által támogatott, és az amerikaiak által “mérsékeltnek” nevezett iszlámista ellenzéki csoportokra is hullottak az orosz bombák, szíriai aktivisták pedig azt mondták, hogy civilek haltak meg és telitalálatot kapott egy mecset.

Politikai elemzők szerint az orosz légicsapások és Aszad célja is az, hogy felszámolják az Iszlám Államon kívül ellenzéki erőket. Ha a harc már csak a dzsihádisták ellen folyik majd, akkor a világ is Aszad oldalára áll – szól a fejtegetés.

Ebben a hangulatban fogják most vallatóra nyugati politikusok Vlagyimir Putyint Párizsban. A találkozó előtt Hollande francia elnök azt mondta, hogy az orosz légicsapásoknak kizárólag az Iszlám Állam ellen kell irányulniuk.

A konfliktusban érdekelt országok között most Törökország is bírálta az orosz légicsapásokat. Ankara kifejezetten az Aszad-rezsim bukásában érdekelt és ezért sokáig azzal vádolták, hogy elnéző az Iszlám Állammal szemben, amely amúgy is jól jön neki, mert leköti a Törökországban autonómiát követelő kurdokat.

Közben Lavrov azt is elmondta: ha az iraki kormány felkéri őket, akkor Moszkva ott is légicsapásokat indíthat meg. “Kéretlenül azonban nem megyünk, mert udvarias emberek vagyunk” – fogalmazott.

Jelentések szerint a helyzetet kihasználva az Iszlám Állam újabb területeket szerzett meg magának.

Újabb fejlemény az, hogy a szíriai kormányhoz közeli források szerint Irán szárazföldi bevetésre készül az országban és több száz katonával és a libanoni siíta Hezbollah megerősítésével akarja segíteni az Aszad-rezsimet abban, hogy területeket foglaljon vissza a lázadóktól.