Ungváron mindenki polgármester szeretne lenni


Rekordszámú jelölt indul Ungvár város polgármesteri tisztségéért.

A kárpátaljai megyeszékhely városvezetői székéért zajló küzdelem igencsak változatosnak ígérkezik. Ezt garantálja az a tény, hogy 24 jelölt adta le az induláshoz szükséges iratokat. A jelöltek pontos számát az egyik jelenlegi alpolgármester, Jaroszlav Safar hozta nyilvánosságra, aki jómaga is részt vesz a választásokban.

Ungváron biztosra vehető, hogy két fordulóban választanak csak új polgármestert. Az új jogszabály szerint azokban a városokban, ahol 90 ezernél több választópolgár él, két fordulót rendeznek, kivéve, hacsak valaki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét már az első körben. Ungváron erre szemernyi esély sincs.

Hogy csak a legismertebbeket említsük a 24 jelölt közül: Volodimir Csubirko, a megyei tanács mostani elnöke, Bohdan Andrijiv, a városi tanács titkára, Ivan Volosin, korábbi megbízott polgármester, Viktor Scsadej civil aktivista, Viktor Pogorelov regnáló polgármester, a botrányairól elhíresült Szerhij Ratusnyakról már nem is beszélve.

Ukrajnában október 25-én tartják a helyhatósági választásokat. Ekkor új képviselőtestületeket és településvezetőket választanak szerte az országban, kivéve a Krímet és a donbászi régió nagy részét.