USA: következményei lehetnek Oroszország szíriai beavatkozásának


A Fehér Ház szerint rontott a szíriai helyzeten Oroszország bekapcsolódása a harci műveletekbe. Josh Earnest szóvivő csütörtöki tájékoztatója szerint súlyos hiba volt, hogy Oroszország képtelen volt megkülönböztetni a célpontokat, és Moszkva ennek meg fogja fizetni az árát. Nem zárta ki, hogy ennek “hivatalos diplomáciai következményei” is lesznek.

Egy kérdésre válaszolva a szóvivő nem tudta megerősíteni azokat a híreket, hogy iráni csapatok harcolnak Szíriában. Ha ez igaznak bizonyul, akkor azt illusztrálja, hogy az orosz beavatkozás miatt rosszabb lett a konfliktus – mondta. Azt “nagyon valószínűtlennek” vélte, hogy Oroszország meg tudja semmisíteni az Iszlám Államot, ha támogatja az Aszad-rendszert.

Earnest közölte, hogy megtartották az első, videókonferenciás katonai konzultációt annak érdekében, hogy ne legyen zavar a két ország szíriai hadműveleteiben. Az amerikai és orosz katonai vezetők egy órán át tárgyaltak a kérdésről. Nem zárta ki, hogy rátérnek a szíriai célpontok megvitatására is.

A Pentagon szóvivője szerint a megbeszélés “szívélyes és professzionális” volt. Ezt Moszkva is megerősítette.

mti