Egymást lőhetik az oroszok és az amerikaiak?


Igen kényes helyzet van kibontakozóban Szíriában: előfordulhat, hogy orosz harci gépek amerikaiak által kiképzett ellenzékieket fognak bombázni, amire persze az USA is válaszolhat.

Az Oroszország által indított szíriai légicsapások nyomán vita bontakozott ki a Pentagonban arról, hogy az amerikai hadsereg katonai erejével nyújtson-e támogatást az általa kiképzett és felfegyverzett szíriai felkelőknek, ha az orosz harci repülőgépek célkeresztjébe kerülnek – közölték csütörtökön névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek. Tájékoztatásuk szerint a vezérkari katonai vezetőknek és a védelmi tárca illetékeseinek át kell rágniuk magukat bonyolult jogi és külpolitikai kérdéseken, mérlegelniük kell a katonai erő bevetésének kockázatát válaszul az esetleges orosz támadásokra.

Ashton Carter védelmi miniszter nem volt hajlandó beszélni erről, amikor a minap kérdést szegeztek neki. Washingtonban ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy ez a felvetődő kérdések egyike, amikor megoldást keresnek a tágabb dilemmára, amelyet Josh Earnest fehér házi szóvivő úgy fogalmazott meg, hogy Oroszország „válogatás nélküli katonai hadműveleteket folytat a szíriai ellenzék ellen”.

Az ellenségem ellenségének az ellensége a…

Washington és Moszkva között nő a feszültség az orosz légicsapások miatt, amelyek szemlátomást Bassár el-Aszad szíriai elnök megerősödését szolgálják. Az oroszok ugyanis a lázadókat – köztük feltehetően egyes, amerikaiakkal szövetséges ellenzéki fegyvereseket – támadják, ahelyett hogy ígéretükhöz híven az Iszlám Állam terrorszervezet állásait vennék célba.

A Pentagon csütörtökön első ízben tárgyalt erről orosz illetékesekkel, elkerülendő egy orosz–amerikai összetűzést a szíriai légtérben. A Washingtont képviselő Elissa Slotkin, a védelmi tárca nemzetközi biztonsági ügyekért felelős helyettes államtitkára a videokonferencia alkalmával aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország olyan területekre mér légicsapásokat, ahol alig vannak vagy egyáltalán nincsenek IÁ-fegyveresek.

Az orosz légicsapások Szíriában három-négy hónapig fognak tartani és erősödni fognak – mondta pénteken Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke Párizsban. Puskov szerint az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásai nem voltak elég hatékonyak, ezért új szakaszba kellett lépni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban.

mti