Feltételeket szabtak Putyinnak


A helyi választásokat Ukrajna keleti részén 2015 után kell megtartani – mondta Francois Hollande francia államfő a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) vezetőinek találkozója után pénteken Párizsban, Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

A két ország vezetője elvetette annak lehetőségét, hogy a kelet-ukrajnai felkelők saját szabályaik szerint tartsák meg a választásokat október 18-án Donyeck, november 1-jén pedig Luganszk megyében, majd a második fordulót februárban.

Francois Hollande szerint a választásokat 2015 után kell megrendezni azért, hogy “vitathatatlan” legyen a voksolás. Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy a választásokat az ukrán törvényeknek megfelelően kell lebonyolítani.

Csak az Iszlám Államot kell támadni

Az (orosz) légicsapásoknak csak és kizárólag az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira kell összpontosulniuk – ezt mondta Francois Hollande francia államfő Vlagyimir Putyin orosz elnöknek pénteken Párizsban.

“Mindketten hangsúlyoztuk, hogy az Iszlám Állam az az ellenség, amely ellen harcolnunk kell” – mondta Angela Merkel. A német kancellár cáfolta, hogy nézeteltérés lenne közte és francia kollégája között Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsát illetően. Asszadnak mindkettőjük szerint távoznia kell a hatalomból. Oroszország viszont kitart hagyományos szövetségese mellett.

mti