Összefoglaló a normandiai négyek párizsi találkozójáról


A TASZSZ hírügynökség figyelemmel kísérte a normandiai négyek vezetőinek párizsi tárgyalását. A találkozó október másodikán 14:30 körül kezdődött és 19:30 körül ért véget. Francois Hollande szerint nem szabad megtartani az október 18-i választásokat. Szavai szerint egy újra van szükség és a választás résztvevőinek immunitást kellene adni, a donbásszi választásokat pedig az ukrajnai választások után 80 nappal kellene megtartani.

A francia elnök arra számít, hogy a 100 mm kalibernél kisebb nehézfegyverek kivonása október harmadikán elkezdődik. „Megvitattuk Ukrajna keleti részének biztonsági problémáját, hogy a korábban megbeszélt egyezmény holnap reggel (október harmadikán – a szerk.) megkezdődhessen” – Hollande.

A normandiai négyek külügyminiszterei november folyamán fognak találkozni, hogy egyeztessenek a minszki folyamatok fejlődéséről. A francia elnök szerint a normandiai négyes formátum a helyes formátum, amely lehetőséget nyújt az ukrajnai krízis rendezéséhez.

Angela Merkel, német kancellár szerint a donbásszi választásokat az ukrán törvények szerint kell megtartani, a választások modalitását pedig egyeztetni kell Kijevvel. Merkel véleménye szerint a donbásszi státuszt az ukrán alkotmányban is rögzíteni kell. „Ami a különleges státuszt illeti megbeszéltük, hogy ezt a törvényt a választások napjától életbe léptetik” – mondta Merkel. Szavai szerint a különleges státusz először csak ideiglenes jellegű lesz és csak később válik állandó jellegűvé.

A párizsi tárgyaláson megegyeztek arról is, hogy növelik az ellenőrzőpontokat, hogy minél több helyen átlehessen kelni az oldalak között. Merkel nyilatkozatából az is kiderült, hogy a felek nem tartják be 100 százalékban a minszki egyezményeket, de van remény arra, hogy  folytatják a folyamatot.

Kétoldalú megbeszélésen szó esett a szíriai helyzetről is. Merkel szavai szerint az ukrán és a szíriai krízisnek nincs köze egymáshoz, és a szíriai kérdés politikai rendezésében Oroszországgal együtt kell működni, de figyelembe kell venni a szíriai ellenzék érdekeit is. Hollande felszólalt amellett, hogy az ukrajnai krízist nem szabad összekötni Oroszország szíriai hadműveleteivel.

Visszafogott reakciók a párizsi egyeztetésre

„Oroszország érintőlegesen részt vett a konfliktusban, mindig is támogatta Aszadot és a rezsimjét. Vlagyimir Putyin nem változtatta meg a politikai irányvonalát” – mondta Hollande. Petro Porosenko, Ukrajna elnöke bejelentette, hogy október harmadikán megkezdik a nehézfegyverek visszavonását. Szava szerint megegyeztek arról is, hogy az EBESZ megfigyelők hozzáférhetnek Donbássz bármely területéhez. „Megegyezés született az EBESZ megfigyelők akadálytalan munkájáról Donbásszon” – mondta Porosenko.

„Visszafogott optimizmussal tekintek a párizsi normandiai találkozó eredményére” – olvasható az ukrán elnök Twitter oldalán.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtószóvivője szerint a négyek párizsi találkozója tartalmas és üzleti volt. Szavai szerint a normandiai formátum szerinti megbeszéléseket a későbbiekben is folytatni fogják.

Forrás: tass.ru