Autósok figyelem! Jövőre új szabályok szerint büntetnek


Jövőre merőben más lehet a közlekedési szabálysértésekért kiszabott büntetések rendje. Arról, hogy bevezetik a büntetőpontok rendszerét, és módosulnak a kiszabható tarifák, már eddig is lehetett hallani, most viszont már a pontos összegek és ponthatárok is ismertté váltak. A belügyminisztérium javaslatára már be is nyújtották az erre vonatkozó törvénytervezetet, ami elfogadása esetén 2016 januárjának első napjától lép életbe.

Eszerint 255 hrivnya bírsággal kell számolniuk azoknak, akik 20 kilométeres sebességig lépték túl a megengedett határt, akik vétenek a közlekedési táblák és az útburkolatra festett jelzések ellen, továbbá, akik megsértik a parkolási és a megállási szabályokat, valamint a gyalogos átkelőkre vonatkozó előírásokat. A pénzbírság mellett ezekért a kihágásokért 20 büntetőpont is jár.

425 hrivnyát kell kifizetniük az olyanoknak, akik a jelzőlámpa piros jelzésénél hajtanak át, akik figyelmen kívül hagyják a forgalomirányító utasításait, akik megsértik az előzési szabályokat, és akik nem tartják be az előírt követési távolságot. Pontban ez mínusz harmincat eredményez.
A következő kategória megsértőinek már 510 hrivnya lesz a szankció, pontban pedig 50. Ide tartozik majd az, aki 50 kilométeres sebességgel halad gyorsabban az engedélyezettnél, aki nem adja meg az elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó járműveknek, aki parkolással vagy helytelen megállással zavarja vagy feltartja a forgalmat.

850 hrivnyás büntetéssel kalkuláljon az, aki a vasúti átjáró tilos jelzése ellenére a sínekre hajt, pontban ez is 50-et „ér”. Más jellegű, de nem túl súlyos közlekedési kihágásért 340 hrivnyát kell kifizetni, 30 ponttal kiegészítve.

A parlament előtt heverő tervezet értelmében minden egyes autós kap 150 pontot, s csak ha azok elfogytak, akkor kell majd pénzbüntetést fizetnie. Fontos változás lehet az eddigiekhez képest, hogy a büntetéseknél most nem lesz minimum- és maximumhatár, hanem világosan rögzített tarifák alapján írják ki azokat. Nagyon lényeges tudni azt is, hogy minden esetben az autó tulajdonosa viseli a felelősséget, tehát ha kölcsönadta bárkinek is a járművet, a büntetés minden esetben a tulaj nevére szól, még ha ő a kocsiban sem volt. A külföldi rendszámú gépjárműveknél az lesz a kötelezettségvállaló, aki hivatalosan behozta az autót Ukrajna területére.