Nem lesz Beregszászt elkerülő út


Az ukrán kabinet elutasította a magyar kormány ajánlatát, miszerint magyarországi hitelből építse meg a Beregszászt elkerülő autóutat.

A kijevi vezetés lépése azért is furcsa, mert kormányközi megegyezés köti Ukrajnát az említett szakasz megépítésére, ráadásul azzal már tavaly év végéig el kellett volna készülnie. Magyarország betartotta a vállaltakat, s az autópálya gyakorlatilag elér egészen Beregsurányig, azaz az asztélyi átkelő magyar oldaláig. A projektterv az 5-ös európai közlekedési folyosó fejlesztésének a része volt, ami most Ukrajna kihátrálásával zsákutcába jutott.

Eredetileg Ukrajna azt vállalta, hogy megépíti a 13,7 kilométeres szakaszt. A megvalósítás költségvetését 510 millió hrivnyában állapították meg.. Előbb Kijev azzal magyarázta a fejlesztés késését, hogy a pénz a 2012-es futball Európa-bajnokság szervezési költségeire kell, majd pedig már a háborús helyzetre való tekintettel fagyasztotta be a kifizetést. A magyar kormány ezért ajánlotta fel a pénzügyi hitel lehetőségét Ukrajnának, de az nem fogadta el. Az elkerülő úttal jelentős beruházás is megvalósulhatott volna Bereg-vidéken.

Az ukrán büdzséből eddig 25 milliót utaltak ki erre a célra, amiből egy 109 méteres útszakasz és további földmunkák készültek csak el.