A Ráda csökkentette a szerződéses katonai szolgálat időtartamát


A Ráda döntése szerint a szerződéses katonáknak három év helyett hat hónapot kell szolgálniuk. Az erről szóló 2356a sz. törvényrendeletet 253 képviselő szavazta meg igennel 

Tetjana Csornovol képviselőasszony szerint most már azok is aláírhatják a szolgálati szerződést, akit elrettentett a hároméves időtartam. A szerződöttek természetesen félév után megújíthatják  a szerződésüket.

„Azok az emberek, akik az országunkat védték egész évben felbecsülhetetlen tapasztalatot szereztek és mi abban vagyunk érdekeltek, hogy egy részük a fronton maradjon és a fiatalok újoncok betanításával foglalkozzanak” – mondta Csernovol. Szavai szerint a rövid időtartamú szolgálatról szóló szerződést csakis azok vehetik igénybe, akik előzőleg a kötelező sorkatonai szolgálatból 1 évet már teljesítettek.

„Vagyis akiket először mobilizálnak, ők nem írhatnak alá ilyen szerződést, mivel ők egy évre mennek” – mondta a képviselő. 2016-tól kezdve állítólag a fizetésüket is emelik, az átlagbér 8000 hrivnya lesz.

Közben a Védelmi Minisztérium megígérte, hogy minden sorköteles két havi segélyt fog kapni, azonban, hogy ez mennyi konkrétan, arról nem szól a híradás.  Az őszi behívás alatt 11 ezer fiatalt tervezek behívni. „Azon fiatalok érinti, akik a behívás ideje alatt betöltötte a 20. életévét, illetve nem többek 27 évesnél és nincs joguk a halasztáshoz” – nyilatkozta Alekszej Csornobaj, a Védelmi Minisztérium sajtótitkára. Akik nem rendelkeznek felső végzettséggel másfél, akik rendelkeznek egy évet fognak szolgálni. Minden sorköteles az ATO-zónán kívül fog szolgálni.

Az őszi sorozás november 30-ig tart.