Illegálisan került az USA-ba egy kárpátaljai fiú


Nyomozás indított a rendőrség annak a 17 éves kárpátaljai fiúnak az ügyében, akit a feltételezések szerint illegálisan adoptált egy az Amerikai Egyesült Államokban élő házaspár.

A szülői felügyeleti jogaiktól megfosztott szülők gyermeke öt éve került a perecsenyi internátusba. A fiú 2013-ban egy csoporttal jár az USA-ban, akkor ismerkedett meg egy amerikai házaspárral. Visszatérését követően a fiú és a házaspár fenntartotta a kapcsolatot. A pár többször is jelezte, hogy örökbe szeretnék fogadni a gyereket. Ügyükkel az illetékes hivatalokhoz fordultak, megkaptak minden ezzel kapcsolatos tájékoztatást, ám végül a fiú illegálisan utazott az államokba.

„A nyomozás jelen állása szerint a fiú szeptember negyedikén még az iskolapadban volt, másnap már úton az Egyesült Államokba. Az internárus igazgatója megszegve minden szabályt a gyámhivatalt értesítése nélkül tanulói vízumot igényelt a fiúnak. Hogy pontosan mikor, és kinek a kíséretében lépte át a határt, azt még nem derítették ki. Az intézményből történő kiiratkozást sem dokumentálták. Csupán egy átadási dokumentum van a kiskorú kartotékjában, amit 11 nappal a kiutazása után szeptember 16-án állítottak ki. Ebben az szerepel, hogy a fiú az USA-ban folytatja tanulmányait. Amikor a történtek napvilágot láttak az internátus igazgatója és ügyvédje betegszabadságra ment.” – kommentálta az ügyet Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.