Korrupt záhonyi vámosok – Előzetesben marad mind a tizenegy gyanúsított


Továbbra is attól félnek, hogy megszöknének és elrejtőznének a gyanúsítottak.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa helyben hagyta az elsőfokú bíróság nyomozási bírójának azt az előzetes letartóztatást október 31-éig meghosszabbító határozatát, melyben két civil és kilenc pénzügyőr gyanúsítottal szemben előnyért hivatali kötelességet megszegve, folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény elkövetése miatt van folyamatban büntetőeljárás – tudatta a Szabolcs Online portállal dr. Toma Attila.

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő-helyettese emlékeztetett: a gyanúsítottakkal szemben azért van folyamatban büntetőeljárás, mert a gyanúsítás szerint az ukrán eredetű dohányáru, üzemanyag és egyéb árucikkek csempészetével üzletszerűen foglalkozó két civil az ügyben érintett pénzügyőrökkel rendszeresen jogtalan előnyt nyújtottak azért, hogy a személygépkocsikban elrejtett árucikkeket ne fedjék fel.

A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nyomozási bírója helytállóan állapította meg, hogy az előzetes letartóztatás különös okai közül a szökés, elrejtőzés, illetve az eljárás meghiúsításának, megnehezítésének veszélye jelenleg is fennáll. Nem látta alkalmazhatónak a lakhelyelhagyási tilalom, illetve a házi őrizet intézményét sem. A határozat a másodfokú bíróság döntése alapján jogerőre emelkedett – tette hozzá a helyettes szóvivő.