Választások: sok az ukrán a megyei magyar listán


Kevesebb, mint három hét maradt hátra az önkormányzati választásokig. Ahhoz képest, hogy szinte már a nyakunkon van október 25-e, eddig meglehetősen kevés információ látott napvilágot a választások magyar szereplőivel kapcsolatban.

A KárpátHír most kísérletet tesz az eddig történtek tömör összefoglalására és a megyei közös magyar lista bemutatására. Arról már sokat írtunk, hogy csak nagyon nehezen közeledtek az álláspontok a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) között. Végül azért csak megszületett az egyezség, aminek lényege, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanácsba a KMKSZ pártja állít listát, de azon az UMDSZ jelöltjei is helyet kapnak fele-fele arányban. A listavezetőt, akinek így garantált helye lesz az új közgyűlésben, a KMKSZ adja. Járási szinteken már nem bizonyultak ilyen eredményesnek az egyeztetések, sehol sem lesz közös magyar lista. Együttműködést a megyei listán kívül csak Beregszászban és Técsőn sikerült még elérniük a feleknek.

[su_spoiler title=”Az idei választás több mindenben eltér a 2010-estől” open=”yes” style=”fancy” icon=”plus-circle”] Akkor vegyes rendszerű volt a lebonyolítás. A képviselők felét pártlistán, másik részét egyéni körzetekből választották. A bejutáshoz 3 százalék is elég volt a pártoknak, ezúttal 5 százalékos a küszöb, ezért is kényszerült a KMKSZ szövetséget kötni korábbi riválisával. A Központi Választási Bizottság (CVK) 64 szavazókörzetet hozott létre Kárpátalján, ami azt jelenti, ennyien kapnak helyet az új megyei közgyűlésben. A listavezetőn kívül előre senkinek sincs biztos helye a testületben. Minden képviselőjelölt mellé rögzítve van egy szavazókörzet, s végül azok a jelöltek juthatnak mandátumhoz, akiknek a körzeteiben a legtöbb voksot kapta az adott pártlista. Például, ha egy párt átjut a bejutási küszöbön, s az eredménye mondjuk 10 mandátumot ér, de a listáján a maximális számú, azaz 64 plusz a listavezető szerepelt, akkor az első számú jelölten kívül az a 9 képviselő örülhet, akiknek a körzeteikben a legnagyobb támogatást kapta a pártlista.[/su_spoiler]

A KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt a 64 körzet közül 55-ben állított jelöltet. Közülük 38 férfi és 17 nő. Előzetesen a CVK arról határozott, hogy a listák 30 százalékának nőkből kell összeállnia, de legújabban enyhített ezen a megkötésen. Amennyiben a magyar–magyar összefogás listája eléri az 5 százalékos eredményt, a listavezetőnek garantált helye lesz a megyei grémiumban. Ez pedig Barta József, a kulturális szövetség egyik alelnöke, aki a CVK adatai alapján nyugdíjas és Salánkon él. A teljes listát most nem soroljuk fel, csupán szemezgetünk arról, de aki kíváncsi a legapróbb részletekre is, ezen a linken mindent megtalál: ITT!

Megpróbáltuk sorra venni a legismertebb arcokat, akik talán húzóerőt jelenthetnek a magyar listának. A KMKSZ meghatározó tagjai közül ott találjuk Gulácsy Gézát, a szervezet jótékonysági alapítványának az igazgatóját, Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökét, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonyát, Sari Józsefet Viskről, Kulin Zoltánt, a Tisza TV vezérigazgató-helyettesét, odakerült a listára a felesége, Kulin Judit is, aki az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában tanít, továbbá ott van még Milován Jolán, akinek férje, Milován Sándor jelenleg is képviselő. Balogh Lívia, a szervezet ungvári járási elnöke szintén jelölt.

Az UMDSZ jelöltjei közül kevesebbet tudunk kiemelni. Most is jelölt a jelenleg is képviselősködő Péter Csaba és Rezes Károly. Mondjuk ők inkább sikeres vállalkozók, semmint jeleskedő politikai érdekvédők. Tóth Miklóst is jelöli az UMDSZ, a változatosság kedvéért ő is egy vállalkozó Bereg-vidékről. Meglepően sok olyan név hiányzik a listáról, akiket előzőleg sokan tippeltek volna. Mindkét oldalról. Az várható volt, hogy a két szövetség korábbi elnöke, Kovács Miklós és Gajdos István ezúttal nem lesznek főszereplők, az már inkább meglelő, hogy a Gajdost váltó Zubánics László sincs ott. Mint ahogyan Medvigy István, az UMDSZ egyik jelenlegi képviselője sem jelölt. Bakancsos László, Ambrus Pál (mondjuk neki szerepel a fia a listán), Lengyel László vagy Kőszeghy Elemér politikai alelnök lemaradása szintén meglepő. Mert őket UMDSZ-es aktivistaként ismerik.

A másik oldalon is hiába kerestük Milován Sándor, Balogh Oszkár gazdasági felelős, a Popovics-fivérek, Darcsi Karolina kommunikációs-politikai titkár, vagy éppen Mester András nevét.

Viszont vannak a listán olyanok, akik annyira egyik szervezethez sem köthetőek, például Bátori József, aki az Ung-vidéken karitatív tevékenységéről ismert, Erfán Ferenc képtárigazgató, Kocserha János, Aknaszlatina alpolgármestere. A nagy ruszin megmondó ember, a Munkácson élő Lecovics Vladiszlav is ott van.

Nagyon sok ukrán nemzetiségű jelölt is felkerült rá, aminek az lehet a magyarázata, hogy így szeretnének legalább valamennyi szavazatot összegyűjteni azokban a körzetekben, ahol nem élnek magyarok.

A nagyobbik baj az, hogy nagyon sok magyar jelöltet találni ukrán pártok listáján, ami vélhetően a magyar listáról visz majd el értékes szavazatokat. A teljesség igénye nélkül az agrárpártnál ilyen név a tiszapéterfalvai Veress Attila és a nagyberegi Káli Tihamér. A Vidrodzsennya párt esetében Bakó Rudolf Mezőváriból, Knobloch György Mezőgecséből. A Batykivscsinánál Lőrinc Sándor Kígyósról. A Jedinij Centr (JC) esetében már megszokott módon Biró Erzsébet doktornő Dercenből, valamint Petei Judit Fancsikáról, most pedig még Petei József is. Az Ellenzéki Blokk listáján találtuk a csongori Hadar Zoltánt.