Az orosz légierő megsemmisítette az amerikaiak által kiképezett lázadók fegyverraktárát Szíriában


Orosz harci gépek lerombolták az amerikaiak által kiképzett egyik szíriai lázadó csoport legnagyobb fegyverraktárát – közölte szerdán a csoport parancsnoka.

Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű ellenzéki csoport vezetője egy héten belül már másodszor számolt be arról, hogy orosz légi csapások célpontjává váltak. Október elsején állítólag mintegy húsz rakétát lőttek ki szervezetének katonai kiképzőtáborára Idlíb tartományban.

Olyan ellenzéki csoportról van szó, amelyet a szíriai kormányhadsereg volt katonái hoztak létre (vezetőjük maga is a hadseregből dezertált kapitány), nyugati hírforrások mérsékelt ellenzéki erőként tartják számon. Tagjai a hírügynökségek szerint katari és szaúd-arábiai CIA-egységektől kaptak kiképzést. Hadzs Ali szerint a Liva Szukor al-Dzsabal azért került az oroszok célkeresztjébe, mert ez a szervezet az egyik legerősebb szárnya a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló Szíriai Szabad Hadseregnek (SZSZH). Ez utóbbi olyan szervezet, amely több felkelőcsoport törékeny szövetségéből áll, de központi irányítással nem rendelkezik.

Közben Irak hamarosan felkérheti Oroszországot, hogy mérjen légicsapásokat Irakban az Iszlám Államra, és a dzsihadista terrorszervezet elleni harcban vállaljon nagyobb szerepet, mint az Egyesült Államok – mondta szerdán az iraki parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke.

“Lehet, hogy hamarosan, már a következő napokban vagy hetekben rákényszerülünk orosz légitámadásokat kérni. Ez attól függ, hogy mennyire sikeres az orosz légierő Szíriában”

– mondta Hakím az-Zamili a Reuters brit hírügynökségnek.

mti/karpathir