Korlátozott csődben Ukrajna


Korlátozott devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzattal látta el Ukrajnát kedden a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását “RD” (Restricted Default) szintre rontotta az eddigi “C”-ről.

A Fitch a lépést azzal indokolta, hogy eredménytelenül telt el egy 500 millió dolláros, szeptember 23-án esedékessé vált, ám nem teljesített ukrán devizakötvény-kötelezettség törlesztésének tíznapos türelmi időszaka.

A Fitch Ratings közölte, hogy ennek alapján Ukrajnát szuverén törlesztési csődhelyzetben lévőnek tekinti.

A cég felidézi, hogy az ukrán kormány szeptember 24-én kötvénycserét ajánlott hozzávetőleg 18 milliárd dollárnyi kötvényállomány befektetőinek. A Fitch a keddi leminősítés indoklásában közölte, hogy kritériumai szerint ez a lépés értékvesztéssel végrehajtott adósságcserével – Distressed Debt Exchange (DDE) – ér fel, amely várhatóan jelentős veszteségeket okoz a kötvénytulajdonosoknak.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az adósságcserét sikeresnek látja, akkor visszaemeli az ukrán szuverén besorolást, olyan szintre, amely megfelel Ukrajna adósprofil-kilátásainak és adósságszerkezetének.

Rövid időn belül ez a második hasonló hitelminősítői lépés Ukrajnával szemben.

mti