Mad Max gépek a háborúban


Ami a filmvásznon fantáziavilág, az Ukrajnában mindennapossá vált, életre kelt a kitaláció és a túlélést szolgálja. A hivatalos adatok szerint páncélosainak számát tekintve a világ élvonalába tartozik az ukrán hadsereg. A bökkenő csak az, hogy a legtöbb gép a Szovjetunió felbomlásakor itt maradt, már akkor többé-kevésbé elavultnak technika volt – olvasható a ukrajna.reblog.hu oldalán.

Nem növeli a haderő ütőképességét az sem, hogy a legmodernebbnek tartott T-84 „Oplot-M” tank Ukrajnában gyártott példányait egytől egyig exportálják. A keleten zajló polgárháborúban, elméletileg a katonaság nem is vesz részt, mégis egyre több harckocsit veszít. Az „UKROBORONPROM”, az Ukrán Védelmi Vállalat jobb híján rekonzerválja a gyengén páncélozott járműveket. Az önkéntes alakulatok nehézfegyvereket az ellenségtől zsákmányoltak.

A munkácsi lövöldözés után nyilvánvalóvá vált, hogy a harci zónából nagy mennyiségben hoznak ki fegyvereket egész Ukrajna területére, sőt külföldre is csempészik őket.

A „hazafias” egységek azonban nem riadnak vissza a nehézségektől, a legkülönfélébb módon átalakított, acéllemezekkel megerősített járműveket vetnek be.

Azov harci szekere

Kis páncélautó Ukrajna
Egészen érdekes dolgok is születnek

A munkácsi lövöldözésben résztvevők egy Szlovákiában vásárolt terepjárót alakítottak át:

Jobb szektor terepjárója
1000 kilóméterre a harcoktól
A mariupoli tisztogatás
A “Mariupoli tisztogató”
Csináld magad harckocsi
Fontos a tűzerő és a címer
BMP ukrajnában
A BMP gyalogsági harcjárművet a Magyar Honvédség kivonta a hadrendből, mert veszélyesebb volt a legénységre mint az ellenségre