Burkolt NATO-fenyegetés Oroszországnak


A NATO kész katonákat küldeni Törökországba, hogy megvédje tagországát a déli irányból érő fenyegetések ellen – közölte csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a katonai szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt. Megerősítette, hogy két új, magyarországi és szlovákiai parancsnoki központ létrehozásáról hoznak döntést a miniszterek Brüsszelben.

Stoltenberg leszögezte, hogy a NATO kész és képes megvédeni minden tagországát – beleértve Törökországot – bármifajta fenyegetés ellen. A katonai szövetség már reagált is a fenyegetésre kapacitásának, csapásmérő képességének és készültségének fokozásával, hogy katonákat küldhessen déli szárnyára, így Törökországba is – mondta a NATO főtitkár, és megjegyezte, hogy Oroszország szíriai légicsapásai és robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásai “aggodalomra adnak okot”. Stoltenberg közölte, hogy a brüsszeli találkozón a NATO katonai parancsnokai tájékoztatni fogják a védelmi minisztereket a szíriai és afganisztáni helyzetről.

“Szíriában az orosz katonai aktivitás nyugtalanító fokozását láttuk” – mondta a NATO-főtitkár. A brüsszeli tanácskozáson megvizsgálják, hogy a legújabb szíriai fejleményeknek milyen hatásuk van a szövetség biztonságára nézve. Ez különösképpen fontos, tekintettel arra, hogy orosz harci gépek a közelmúltban többször megsértették a NATO légterét Törökországban – tette hozzá Stoltenberg.

“Számos kihívással állunk szemben sok irányból, konfliktussal, instabilitással és a biztonság hiányával. Megvizsgáljuk, mit kell tennünk, hogy hozzáillesszük NATO-t a jelenlegi és jövőbeni kihívásokhoz” – mondta Stoltenberg, megemlítve köztük a kibertámadásokat, illetve a hagyományos és nem hagyományos, úgynevezett hibrid hadviselési taktikákat is.

MTI