Egész családokat mészároltak le a dzsihadisták Irakban


Egy, az iraki kormány oldalán harcoló szunnita törzs hetven tagját mészárolták le az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei Irak nyugati részén – közölték törzsi vezetők és az ENSZ szerdán.

Az áldozatok az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint az Albu Nimr törzs tagjai voltak, akiket vasárnap öltek meg a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyétől, Ramáditól északra. Naim Gaúd törzsi vezető szerint az IÁ fegyveresei az rendőrség és a hadsereg tagjainak, valamint a dzsihadisták ellen harcoló törzsi harcosoknak a családtagjait, testvéreit és apáit gyilkolta le.
Az ENSZ iraki missziója közölte, hogy az IÁ már nem az első alkalommal támadt az Albu Nimr törzs tagjaira, miután a szunnita csoport kitartóan harcol a szintén szunnitákból álló terrorszervezet ellen, az IÁ által hitehagyottnak tartott síiták által vezetett iraki biztonsági erők oldalán.
Egy évvel ezelőtt a törzs mintegy 300 tagját gyilkolták meg Ramádi közelében.

Az IÁ még a tavaly nyári jelentős offenzíváját megelőzően, már közel két éve bevette magát a döntően szunniták lakta Anbár tartományba, majd idén májusban egy újabb offenzíva során hatalmába kerítette Ramádit is. Bár az iraki biztonsági erők hónapok óta próbálják visszafoglalni a nyugati tartományt a dzsihadistáktól, ez egyelőre nem sikerült nekik.

MTI