Felfüggesztették Blattert és Platinit is


A FIFA kilencven napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blatter elnököt, valamint Michel Platinit és Jerome Valcke-t is. Addig a kameruni alelnök vezeti a FIFA-t.

A FIFA etikai bizottsága ideiglenesen, kilencven napra felfüggesztette Joseph Blatter FIFA-elnököt, Michel Platini FIFA-alelnököt és UEFA-elnököt, valamint Jerome Valcke főtitkárt, és minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta – adta hírül a Sky News. A dél-koreai Csung Mong Jun korábbi FIFA-alelnököt emellett a BBC szerint hat évre tiltották el, és 100 ezer svájci frankra büntette az etikai testület bírói kamarája, amely a tisztségviselők kapcsán korrupciós vádakat vizsgált, és ezen vizsgálatok nyomán hozták meg a döntést. A vádakat egyébként mindegyik érintett tisztségviselő tagadja.

A vezetők felfüggesztése nyomán jelenleg hivatalosan az egyik alelnök, a kameruni Issa Hayatou irányítja a FIFA-t. Blatter ellen szeptember végén indítottak nyomozást a svájci hatóságok korrupció gyanújával. A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ezt követően a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A magát a FIFA élére jelölni akaró Platiniról nemrég derült ki, hogy nyomoz ellene a svájci ügyészség. Azt írták róla a lapok, hogy 2011-ben egy összegben kapott kétmillió svájci frankot Blattertől, amit ő azzal magyarázott, hogy korábban már évekig adott tanácsokat a FIFA-elnöknek, amelyekért egy összegben fizetett.

Jerome Valcke főtitkárt már hetekkel ezelőtt felfüggesztették, őt visszaélésekkel vádoltak meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt.

mti