Jövőre csökkenhet a személyi jövedelemadó


A parlament illetékes bizottsága elkészítette a jövő évi adóügyi törvények tervezetét. Az adórendszer ismételt átalakítását célzó munkacsoport több területen is újításokat vezetne be.

Az egyik leglényegesebb módosítás a személyi jövedelemadó csökkentése lenne. Az most keresettől függően 15 és 20 százalék, a jövőben ez egységesülhet, s 10 százalékra csökkenhet. Egységesítenék a béreket terhelő különféle szociális járulékokat, levonásokat, s azok együttesen nem tennének ki 20 százaléknál többet. Jelenleg a számfejtett bérek 41 százaléka megy el az adók befizetésére. Nem adóztatnák meg a 10 ezer hrivnyánál kisebb nyugdíjakat sem, jelenleg a 3390 hrivnyát meghaladó illetményekre már adót vetnek ki.

Csökkenhet az általános forgalmi adó is. A magyar áfának megfelelő ukrajnai PDV 20-ról 15 százalékra mérséklődne. Eltörölnék a maximális fizetéshatárt is, ami jelenleg 17 minimálbér lehet, azaz 22 610 hrivnya.

Az egymillió hrivnyánál többet érő autók vásárlásánál pedig egyszeri, 25 ezer hrivnyás adót kellene fizetni a tehetős vásárlóknak. Ez az autók 5 éves koráig lenne érvényes.
A tervezet kidolgozói azt szeretnék elérni, hogy több pénz maradjon az embereknél. Ettől remélik a vásárlóerő generálását, a gazdaság megerősödését.