Hága Szaakasvili háborús bűneit vizsgálná


Az ügyész Oroszországból származó anyagokat kapott, és azt áttanulmányozva háborús bűnök jeleit találta. A nyomozás fő szereplője lehetséges, hogy Miheil Szaakasvili, Grúzia korábbi elnöke lesz. Mindenesetre őt hibáztatják az Oroszország és Grúzia közötti háború kirobbanásáért – írja a Rusvesna.

A Nemzetközi Bíróság már a háborús események befejezésének napján belekezdett az események vizsgálatába, vagyis 2008. augusztus 12-én. Ennek a vizsgálatnak az eredményeképp Fatou Bensouda ügyész úgy gondolja, hogy 2008 augusztusában olyan események történtek, amelyek a bíróság kivizsgálása alá tartoznak.

Ezzel kapcsolatban a Római Statútum 15. cikkelyére hivatkozva azt kérvényezte a bírósági kamarától, amelyben Joyce Aluoch (Kenya), Cuna Tarfusser (Olaszország) és Kovács Péter (Magyarország) bírók vannak, hogy teljes körű nyomozást tarthasson a háborús bűnök felderítésére. A bíróság viszont csak abban az esetben rendelhet el nyomozást, ha a konfliktusban állt felek saját vizsgálatait hatástalannak minősíti.

A 2008-as konfliktus során orosz békefenntartók és orosz állampolgársággal rendelkező civilek is elhunytak. Az oroszországi nyomozás a grúz katonák tevékenységét népirtásnak minősítette. Az akkori események felelősségét a 2008-as grúz katonai és politikai vezetésnek kell viselnie. Sőt még Grúzia korábbi miniszterelnöke, Bidzina Ivanishvili is Szaakasvilit tette felelőssé az orosz-grúz háború kirobbanása miatt úgy gondolva, hogy az a grúz elnök által szervezett provokációk miatt történt.

Grúzia főügyészsége 2014-ben eljárást kezdeményezett Szaakasvili ellen több vádpont szerint, beleértve a jogkörének túllépését és az állami pénzek elherdálásának vádját. Szaakasvili tulajdonát lefoglalták és a letartóztatását is elrendelték, az Interpol viszont politikai motivációra hivatkozva megtagadta a körözésének meghirdetését, az ukrán főügyészség pedig megtagadta a kiadatását.

Érdemes megjegyezni, hogy a Nemzetközi Bíróság által vizsgált háborús bűnök nem évülnek el, és a felelősöket akár 30 év szabadságvesztésre is ítélhetik.