Nuland: az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot az ukrán tartozás egy részének eltörlésére


Az Amerikai Egyesült Államok álláspontja szerint Oroszországnak el kellene fogadni az ukrán kormány ajánlatát, és el kellene törölnie a hiteltartozás egy részét elfogadva ugyanazokat a feltételeket, mint a többi nemzetközi hitelező – írja a TASZSZ Victoria Nulandra, az európai és eurázsiai ügyekért felelős tanácsosra hivatkozva.

Szavai szerint, ha Oroszország elfogadná azokat a feltételeket, amit a többi nemzetközi hitelező is elfogadott, akkor ez Ukrajna számára is elfogadható lenne. „Meglátjuk, hogy Oroszország ilyen feltételek között milyen lépéseket eszközöl” – mondta Nuland az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága előtti fellépésében.

Robert Menendez szenátor megkérdezte Nulandtól, hogy Oroszország nem utasította-e el korábban ezt az ajánlatot. „Nem voltak ezzel kapcsolatos hivatalos tárgyalások, mivel a magánhitelezőkkel csak néhány hete sikerült megállapodni. Meglátjuk, hogy Oroszország mit fog tenni” – mondta Nuland. Az amerikai politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország korábban is jelezte, szeretne hozzájárulni Ukrajna gazdasági javulásához, ami jelenleg a mélypontján van, és a Nemzetközi Valutalap és a Világbank előrejelzése szerint tovább zuhan. „Oroszország azt mondta, hogy szeretne segíteni Ukrajnának. Ez lenne az egyik lehetséges módja” – mondta Nuland.

Az amerikai politikus viszont nem beszélt semmiféle pénzügy segítségnyújtásról az Egyesült Államok kormánya részéről. A beszéde szerint, ha Ukrajna folytatja a reformja megvalósítását, akkor az amerikai kormány a kongresszushoz fordul, hogy egymilliárd dolláros hitelgaranciát nyújthassanak Ukrajnának. Ez azt jelenti, hogyha Ukrajna képtelen lenne törleszteni a tartozását, akkor az Egyesült Államok egymilliárd dollárt törlesztene az ukrán kormány nevében, de pénzt az Egyesült Államoktól nem kap.