Nuland: az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot az ukrán tartozás egy részének eltörlésére

Victoria Nuland, President Barack Obama's nominee to be Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs, testifies on Capitol Hill in Washington, Thursday, July 11, 2013, before the Senate Foreign Relations Committee hearing on her nomination. Nuland told panel how she would prioritize trade and democracy. But that may not be what some Republicans want to hear. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Az Amerikai Egyesült Államok álláspontja szerint Oroszországnak el kellene fogadni az ukrán kormány ajánlatát, és el kellene törölnie a hiteltartozás egy részét elfogadva ugyanazokat a feltételeket, mint a többi nemzetközi hitelező – írja a TASZSZ Victoria Nulandra, az európai és eurázsiai ügyekért felelős tanácsosra hivatkozva.

Szavai szerint, ha Oroszország elfogadná azokat a feltételeket, amit a többi nemzetközi hitelező is elfogadott, akkor ez Ukrajna számára is elfogadható lenne. „Meglátjuk, hogy Oroszország ilyen feltételek között milyen lépéseket eszközöl” – mondta Nuland az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága előtti fellépésében.

Robert Menendez szenátor megkérdezte Nulandtól, hogy Oroszország nem utasította-e el korábban ezt az ajánlatot. „Nem voltak ezzel kapcsolatos hivatalos tárgyalások, mivel a magánhitelezőkkel csak néhány hete sikerült megállapodni. Meglátjuk, hogy Oroszország mit fog tenni” – mondta Nuland. Az amerikai politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország korábban is jelezte, szeretne hozzájárulni Ukrajna gazdasági javulásához, ami jelenleg a mélypontján van, és a Nemzetközi Valutalap és a Világbank előrejelzése szerint tovább zuhan. „Oroszország azt mondta, hogy szeretne segíteni Ukrajnának. Ez lenne az egyik lehetséges módja” – mondta Nuland.

Az amerikai politikus viszont nem beszélt semmiféle pénzügy segítségnyújtásról az Egyesült Államok kormánya részéről. A beszéde szerint, ha Ukrajna folytatja a reformja megvalósítását, akkor az amerikai kormány a kongresszushoz fordul, hogy egymilliárd dolláros hitelgaranciát nyújthassanak Ukrajnának. Ez azt jelenti, hogyha Ukrajna képtelen lenne törleszteni a tartozását, akkor az Egyesült Államok egymilliárd dollárt törlesztene az ukrán kormány nevében, de pénzt az Egyesült Államoktól nem kap.