Előzetesben a munkácsi romagyilkosság gyanúsítottjai


Előzetes letartóztatásba helyezte szombaton a bíróság a csütörtök éjszaka Munkácson meggyilkolt 18 éves roma fiú feltételezett gyilkosát és apját. A tárgyalással egy időben a Munkácsi Városi-Járási Bíróság előtt közel száz roma gyűlt össze, a tömeg megrohamozta a vádlottakat szállító rabomobilt, azt skandálták, hogy gyilkosok.

A gyanúsítottakat 60 napra helyezték előzetes letartóztatásba szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsítása miatt. A nyomozók péntek kora délután vették őrizetbe Oláh Kálmánt és apját Lakatos Kálmánt emberölés megalapozott gyanúja miatt. A nyomozó hatóság indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, melyet szombat délelőtt rendelt el a Munkácsi Városi-Járási Bíróság.
A két férfit az ungvári börtönbe szállították, ami nem ment zökkenőmentesen. Ugyanis a tárgyalás idején a bíróság épülete előtt romák gyülekeztek. Amikor a rabszállító a gyanúsítottakkal megpróbálta elhagyni a törvényszék területét, a romák közel százan megrohamozták a járművet. Kezükkel a rabszállító furgon falát verték és azt kiabálták, hogy gyilkosok. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt, a golyóálló mellényes, gépfegyveres egyenruhásoknak végül nem kellett beavatkozniuk, nem történt komolyabb incidens.

A gyanúsítottak kiégett házának átkutatása során a rendőrök egy Cseh gyártmányú gépfegyvert, töltényeket és egy gránátot foglaltak le. A hatóságok feltételezése szerint ezzel a fegyverrel követhették el a gyilkosságot.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, gyilkosságba majd gyújtogatásba torkollott a munkácsi roma közösség és az önjelölt cigánybárójuk családja között kirobbant konfliktus péntek hajnalban.