Kijev szerint taktikát váltottak a kelet-ukrajnai felkelők


Az utóbbi időszakban taktikát váltottak a felkelők: fegyverhasználatot próbálnak kiprovokálni az ukrán katonákból, hogy utána a fegyveres erőket vádolják a tűzszünet megsértésével – írta vasárnapi közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Kijev erre példaként hozta, hogy előző nap helyi idő szerint 13 óra körül a felkelők kézi lőfegyverekkel tüzet nyitottak Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparton fekvő Mariupol város térségében az ukrán katonák állására, Bergyanszke falunál. A provokációra a katonák nem reagáltak. Néhány órával később felkelő és orosz hírforrások azt jelentették, hogy az ukrán hadsereg harckocsival tüzet nyitott Donyeck városára, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült, és kigyulladt egy kilencemeletes ház. A hadműveleti parancsnokság egyenesen hazugságnak nevezte, hogy a katonák tüzet nyitottak volna Donyeckre. Kijev szerint az ilyen rágalmakkal a felkelők saját provokációikat igyekeznek leplezni.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet vezetése ugyanakkor a korábbi napokhoz hasonlóan vasárnap is azt jelentette, hogy a felkelők alapvetően betartják a múlt hónap elején életbe lépett tűzszünetet.

 

Eközben a frontvonal Luhanszk megyei szakaszánál mindkét szemben álló fél megkezdte a fegyverzet-visszavonást, amiről szeptember 29-én született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport minszki ülésén, és amelyet egy nappal később aláírtak a felkelő területek vezetői is. Az egyezség alapján a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyvereket ki kell vonni a frontvonal 30 kilométer széles övezetéből.

A dokumentum kiegészítése a februári, úgynevezett Minszk-2 megállapodásnak, amely a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverek visszavonását már előírta. A DNR vezetése orosz források szerint azt ígérte, hogy október második felében ők is elkezdik a tüzérségi fegyverek visszavonását.

Kapcsolódó hír, hogy ismét ukrán katonák álltak át a felkelők oldalára.

MTI