Túlélte az Iszlám Állam vezére az iraki légicsapást


Az iraki légierő sikeres csapást mért Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetőjének konvojára a szíriai határhoz közeli nyugati Anbar tartományban vasárnap – jelentették. Az iraki hadsereg által kiadott jelentésből nem derült ki, hogy mi lett a kalifátus vezetőjének a sorsa, csak annyit közöltek, hogy gépkocsival elszállították. A támadásban meghalt vagy megsebesült az IÁ több vezetője is.

„Az iraki légierő akkor kezdte al-Bagdadi konvoját bombázni, amikor a vezér Karablába indult egy előre megbeszélt találkozóra az IÁ parancsnokaival” – olvasható a nyilatkozatban.

A légierő célba vette a találkozó helyszínét is. Röviddel a hadsereg bejelentése után a Reuters hírügynökség kórházi forrásokra és helyi lakosokra hivatkozva jelentette, hogy Bagdadi nincs a halottak között. Így értesült a Sky News Arabia hírtelevízió is.

Bagdadi, eredeti nevén Ibrahim Avad al-Badri, két évvel ezelőtt kiáltotta ki magát az általa létrehozott “kalifátus”, az Iszlám Állam kalifájává. Egy pánarab hírtelevízió szeptember végén adott hírt arról, hogy az észak-iraki Moszulból Anbár tartomány székvárosába, Ramádiba tette át székhelyét, hogy személyesen irányítsa a kormányerők elleni hadműveletet. Megérkezése után több utasítást adott ki az IÁ vezető gárdáját érintő változásokról a harci szellem növelése és az iraki hadsereg és fegyveres csoportok elleni új hadjárat elindítása érdekében.

Az IÁ tavaly nyáron kezdett támadó hadműveleteket Irak északi részén. Jelenleg az ország területének mintegy harmadát – Anbár tartomány 80 százalékát – tartja ellenőrzése alatt, illetve nagy területeket ural Szíriában is.

MTI