Az elnök továbbpasszolta az autósok kérését


Véleményezte az elnök azt az elektronikus lakossági petíciót, ami a külföldi autók könnyített behozatalát és itteni forgalomba helyezését célozta. Ahhoz, hogy Petro Porosenko foglalkozzon a felvetéssel, a beadványnak három hónap alatt legalább 25 ezer támogatót kellett szereznie, ami meg is történt, így kerülhetett az államfő asztalára a javaslat.

Porosenko elnök hivatalának válaszából az derül ki, hogy a petíció kapcsán arra kérte személyesen a kormányfőt, szakértők bevonásával vizsgálják meg a külföldi rendszámú gépkocsik ukrajnai regisztrációját terhelő vámilletékek és adók mértékének csökkentésének lehetőségét.
A petíciót jegyző Andrij Topcsij azzal érvelt javaslata mellett, hogy míg az EU-s szomszéd Lengyelországban 3 és 5 ezer dollár között mozog egy 5-7 éves középkategóriás autó ára, addig Ukrajnában 10-13 ezer dollár között van az ára. Ami valósággal abszurd, ha figyelembe vesszük még azt is, hogy mennyit romlott a hrivnya, és mit érnek az itteni fizetések…

A javaslattevő arra is kitér, hogy az csak ámítás, hogy ezzel védik a hazai autóipart, ugyanis az évek óta lejtmenetben van. Szerinte a behozatali vámok és illetékek csökkentésével az egész ukrán gazdaság jól járna.