Elképesztő: ingyenes mobilos alkalmazást fejlesztettek ki Szerbiában a bevándorlók segítése céljából!


Preševóban mutatták be azt az új, androidos alkalmazást, amely a migránsok szerbiai útját segíti – közölte a Večernje Novosti belgrádi lap. Az Asylum in Serbia (Menedék Szerbiában) elnevezésű applikációt a menedékkérők védelmével foglalkozó központ fejlesztette ki. A központ vezetője, Radoš Đurović elmondta: ez az első ilyen alkalmazás Európában. És sajnos valószínűleg még büszke is erre- írja a Délhir portál.

A migránsok a program segítségével megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak, milyen segítséget kérhetnek. Megtalálják a szálláshelyek és egészségügyi intézmények címeit, valamint rendelkezésükre áll a naprakész árfolyamlista és időjárás-jelentés is. Az applikáció arab, perzsa és angol nyelvű.

Amíg más, a migránsügyben érintett országok igyekeznek megvédeni határaikat, területi integritásukat, kultúrájukat, nemzeti öntudatukat (és nem mellékesen vállalják az EU által emiatt kiosztott kritikákat), addig Szerbia ebben továbbra is kivételt képez.

Ha a menedékkérők megsegítését és védelmét célzó központ (CZA – Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila) képességeinek csak egy töredékét a szerbiai rászoruló polgárok megsegítésére fordította volna, az említett réteg talán minőségesebb életet élhetne.

Ez a ferde világnézet sajnos nem csak az ilyen és hasonló civil szervezetekre jellemző, hanem magára a kormányra is. Amely csak újabb és újabb terheket ró az amúgy is hatalmas (el)nyomás alatt álló polgárokra.