Feszült viszony: japán kémeket fogtak el KínábanKémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy japán nőt Sanghajban és sajtóértesülések szerint hasonló okok miatt további három japán állampolgár ellen is eljárás folyik Kínában – jelentette a kínai Global Times című napilap hétfőn.

Japan's Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga speaks at a press conference at the prime minister's official residence in Tokyo on March 19, 2015. Japan said at least three nationals were killed when gunmen stormed Tunisia's national museum, in what his government condemned as a "despicable act of terrorism". AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO

Az ötvenes éveiben járó tanárnő egy tokiói nyelviskolában dolgozott, s az utóbbi időben több alkalommal is járt Kínában. Utazásainak célja nem ismert, az ellene felhozott vádakat sem hozták nyilvánosságra, de a pekingi külügyminisztérium nem erősítette meg a júniusi esettel kapcsolatos értesülést.
A kínai újság által idézett japán Aszahi Simbun című lap úgy tudja, egy kínai születésű, de japán állampolgársággal rendelkező illetőről van szó.
A kínai hatóságok szeptember 30-án közölték, hogy elfogtak két japán állampolgárt, akik a gyanú szerint információt gyűjtöttek a japán hírszerző ügynökségnek. Egyiküket az Észak-Koreával határos Liaoning tartományban, a másikat a kelet-kínai Csöcsiang tartományban vették őrizetbe egy katonai létesítmény közelében. Egy 60-as éveiben járó japán férfit Pekingben tartanak fogva.

Tokió ez utóbbi esetek nyilvánosságra kerülésekor tagadta, hogy kémeket küldött volna Kínába. Li Vej, a Global Times szakértője szerint Japán fokozott kémtevékenysége a két ország közötti feszült kapcsolatoknak tudható be. Úgy vélte, Tokiót Kína katonai fejlesztései mellett az ország gazdasági állapota érdekli. Egy másik elemző, Liu Csiang-jung szerint e jelenség annak a következménye, hogy Japán 2012 óta “képzeletbeli ellenségének” tekinti Kínát.

MTI