Feszült viszony: japán kémeket fogtak el Kínában


Kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy japán nőt Sanghajban és sajtóértesülések szerint hasonló okok miatt további három japán állampolgár ellen is eljárás folyik Kínában – jelentette a kínai Global Times című napilap hétfőn.

Az ötvenes éveiben járó tanárnő egy tokiói nyelviskolában dolgozott, s az utóbbi időben több alkalommal is járt Kínában. Utazásainak célja nem ismert, az ellene felhozott vádakat sem hozták nyilvánosságra, de a pekingi külügyminisztérium nem erősítette meg a júniusi esettel kapcsolatos értesülést.
A kínai újság által idézett japán Aszahi Simbun című lap úgy tudja, egy kínai születésű, de japán állampolgársággal rendelkező illetőről van szó.
A kínai hatóságok szeptember 30-án közölték, hogy elfogtak két japán állampolgárt, akik a gyanú szerint információt gyűjtöttek a japán hírszerző ügynökségnek. Egyiküket az Észak-Koreával határos Liaoning tartományban, a másikat a kelet-kínai Csöcsiang tartományban vették őrizetbe egy katonai létesítmény közelében. Egy 60-as éveiben járó japán férfit Pekingben tartanak fogva.

Tokió ez utóbbi esetek nyilvánosságra kerülésekor tagadta, hogy kémeket küldött volna Kínába. Li Vej, a Global Times szakértője szerint Japán fokozott kémtevékenysége a két ország közötti feszült kapcsolatoknak tudható be. Úgy vélte, Tokiót Kína katonai fejlesztései mellett az ország gazdasági állapota érdekli. Egy másik elemző, Liu Csiang-jung szerint e jelenség annak a következménye, hogy Japán 2012 óta “képzeletbeli ellenségének” tekinti Kínát.

MTI