Magyar válogatott: meglesz-e a nevetető harmadik?


A magyar válogatott 4–3-as vereséget szenvedett Athénban a görög válogatottól. Bernd Storck csapatának így izgulnia kell a hétfői és keddi eredmények miatt, ám legrosszabb esetben is pótselejtezőn kiharcolhatja a kijutást a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságra.

Magyarország a Feröer elleni 2–1-es győzelemmel biztosította a (legalább) pótselejtezős helyét a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatban, amin a görögöktől elszenvedett 4–3-as vereség sem változtatott. A magyar csapatnak ugyanakkor nincs a saját kezében a sorsa a közvetlen kijutást illetően – igaz azonban az is, hogy a legjobb harmadik helyért (vagyis a biztos Eb-részvételért) zajló versenyfutásban péntek után szombaton is csökkent a potenciális ellenfelek létszáma. Oroszország és az Eb-re jutást ünneplő Svájc után már Wales és Norvégia, azaz a B- és a H-csoport sem veszélyes a magyarokra. Már csak Ukrajna és Törökország, szélsőséges esetben Szlovákia előzheti meg Geráékat ebben a versenyben.
Magyarország csoportharmadik lett, 15 pontot (Észak-Írország ellen 1, Románia ellen 2, Finnország ellen 6 és Feröer ellen 6) visz magával az összevetésbe, amelyből kiesnek a csoporthatodikok (ebben az esetben Görögország) ellen szerzett pontok. A legjobb csoportharmadik a csoportelsőkhöz és csoportmásodikokhoz hasonlóan egyenes ágon kijut az Eb-re.

A C-csoportból Spanyolország válogatottja kijutott az Eb-re – ez igazából nem is volt kérdés –, azonban a szlovákok pénteki hazai vereségével éleződött a harc a második helyért. A második Szlovákia és a harmadik Ukrajna azonos pontszámmal várja az utolsó kört, és ahhoz, hogy helyet cseréljenek, az ukránoknak több pontot kell szerezniük odahaza a spanyolok ellen, mint a szlovákoknak Luxemburgban.
De mit jelent ez a harmadik hely szempontjából? Ukrajna továbbra is lehet úgy csoportharmadik, hogy 16 pontot visz a harmadikak külön versenyébe – ehhez ugyebár le kell győznie Spanyolországot, de közben nyernek a szlovákok is –, és ezzel elviszi előlünk a legjobb harmadik helyet.
Érdemes figyelni Szlovákiára is, amely szintén lehet 16 pontos (azaz legjobb) csoportharmadik, de ehhez három feltételnek is teljesülnie kell: a Luxemburg–Szlovákia mérkőzésnek döntetlenre kell végződnie, Ukrajnának meg kell vernie Spanyolországot (így Ukrajna lenne a második, Szlovákia a harmadik), Macedóniának pedig nyernie kell Fehéroroszországban, hogy Luxemburg az utolsó helyre csússzon.

Akárcsak a fent említett Szlovákia és Ukrajna, Törökország is zárhatja 16 ponttal a harmadik helyezettek versenyét. A törökök szombaton teljesítették a rájuk jutó kettős feladat első felét, azaz legyőzték Csehországot – ugyanezt meg kell tenniük a csoportelső Izlanddal is kedden hazai pályán. Ha sikerrel járnak, övék a harmadik hely, de ahhoz, hogy a legjobb harmadik hely is az övék legyen, Lettországnak le kell csúsznia a csoport utolsó helyére. Ez akkor következik be, ha a balti csapat kedden odahaza kikap Kazahsztántól. Ez esetben a kazahok az ötödikek, az őket kétszer verő törökök pedig hat pontra cserélik a lettektől szerzett mindössze kettőt.
Forrás: www.nemzetisport.hu